Masă rotundă: împărtășirea bunelor practici între judecătorii federali americani și moldoveni

17. 05. 2018

La 17 mai 2018, în sediul Curții Supreme de Justiție, au avut loc discuții în cadrul unei mese rotunde între judecătorii Curții și judecătorii federali americani Dan Aaron Polster, judecător în districtul de nord al statului Ohio, și Eduardo Robreno, judecător superior în districtul de est al statului Pensilvania.

Întrunirea a urmărit împărtășirea bunelor practici și a sugestiilor privind activitatea profesională a judecătorilor americani și moldoveni.

Participanții au fost salutați de către Diana Scobioală, Directorul Institutului Național al Justiției, Shibani Malhotra, consilier superior în cadrul Oficiului justiţie penală, asistenţă şi parteneriat al Biroului afaceri internaţionale, droguri şi aplicarea legii din Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, și Kevin Lanigan, consilier senior în sectorul justiţiei din cadrul Secției justiţie penală și aplicarea legii de la Ambasada SUA în Republica Moldova.

Evenimentul a servit drept bun prilej pentru participanți să compare sistemul de drept american cu cel existent în Republica Moldova, fiind puse în discuție mai multe aspecte ce țin de sistemul judiciar federal al SUA: rolul instanței, ierarhia instanțelor federale, metoda de selecție a judecătorilor federali și responsabilități acestora. O atenție sporită a fost acordată subiectelor privind etica judiciară și mecanismele de monitorizare a performanțelor judecătorilor, procesele de evaluare și de perfecționare a magistraților, volumul de muncă și distribuirea aleatorie a dosarelor, interacțiunea judecătorilor cu politicul și mass-media etc.