Oportunități de colaborare în domeniul accesului femeilor la justiție

05. 03. 2019

Directorul Institutului Național al Justiției, Diana Scobioală, s-a întâlnit, marți, 5 martie 2019, cu Anca Sandescu, managerul proiectului „Accesul femeilor la justiție: aplicarea Convenției de la Istanbul și a altor standarde europene pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați”.

În cadrul întrevederii s-a pus în discuție colaborarea Consiliului Europei și a Uniunii Europene cu Institutul Național al Justiției în cadrul proiectului cu privire la accesul în justiție a femeilor victime din cele șase țări ale Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Noul proiect prevede activități pe termen de trei ani (2019-2021) în vederea consolidării capacității sistemelor judiciare de a asigura accesul la justiție a femeilor, în conformitate cu Convenția CoE pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

În context, Anca Sandescu a prezentat faza a II-a a proiectului care se referă la introducerea unor măsuri care să asigure sensibilizarea întregului sistem de justiție la dimensiunea de gen și aplicarea noilor competențe privind standardele accesului la justiție în concordanță cu Convenției din Istanbul.

Printre partenerii proiectului se numără Institutul Național al Justiției din Republica Moldova, Academia de Justiție din Armenia,  Academia de Justiție din Azerbaidjan, Institutul Național de calificare a judecătorilor, procurorilor și profesioniștilor din sistemul juridic din Belarus, Școala Superioară de Justiție din Georgia, Procuratura din Georgia, Școala Națională de Judecători din Ucraina și Academia Națională a Procurorilor din Ucraina.

Prin implementarea proiectului se urmărește semnarea/ratificarea Convenției de la Istanbul în conformitate cu obiectivele Uniunii Europene pentru 2020.