Oportunitate inedită pentru audienții INJ: stagiu de formare profesională în instanțele franceze, CoE și CtEDO

24. 10. 2018

În perioada 15-21 octombrie 2018, audienții Institutului Național al Justiției – Natalia Russu, candidat la funcția de judecător, și Radu Popa, candidat la funcția de procuror, – s-au aflat într-un stagiu de formare profesională la Strasbourg. Este pentru prima dată când audienților INJ li s-a oferit posibilitatea de a cunoaște, din prima sursă, cum funcționează instanțele franceze, în particular Tribunalul de Justiție din Strasbourg, contribuind astfel la o formare profesională în context european a acestora.

Pe parcursul stagiului, audienții s-au familiarizat cu particularitățile sistemului judiciar francez, cu aspecte de procedură în examinarea cauzelor civile și penale, participând la mai multe ședințe de judecată desfășurate în cadrul Tribunalului de Justiție. Totodată, audienții moldoveni au avut oportunitate să meargă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, asistând, cu acest prilej, la ședința Marii Camere în care era examinată cauza Strand Lobben and others v. Norway.

Programul stagiului a mai inclus vizitarea sediului Consiliului Europei și întâlnirea cu Reprezentantul Permanent al Republicii Moldova pe lângă CoE, Ambasadorul Corina Călugăru.

Stagiul de formare profesională în Strasbourg a candidaților la funcții de judecător și de procuror a fost posibil grație suportului Ambasadei Franței în Republica Moldova și se înscrie printre acțiunile stabilite în Planul strategic al Institutului Național al Justiției pentru anii 2017-2020.