Pentru prima dată: o privire analitică asupra hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului contra Moldovei

29. 06. 2017

Joi, 29 iunie, la Institutul Național al Justiției a avut loc lansarea volumului „Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Comentariu asupra hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului versus Moldova”.

Ediția a ieșit de sub tipar sub auspiciile Curții Supreme de Justiție și ale Institutului Național al Justiției, cu susținere din partea Consiliului Europei. 

„Cert este faptul că pe parcursul celor două decenii jurisdicţiile naţionale au ajuns să asocieze instanţa de la Strasbourg cu un gen de „sabie a lui Damocles”, ceea ce nu este justificat de filozofia Convenţiei” – se spune în introducea metodologică a lucrării care a fost gândită ca o reacție ajustată necesităților percepției dimensiunilor juridice și sociale ale Convenției și ca un set de recomandări utile în domeniul aplicării standardelor CEDO.

Volumul, dedicat actorilor din sistemul justiției, mediului academic și funcționarilor publici, oferă nu doar analiza integrală a celor 196 de hotărâri și 40 de decizii adoptate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului versus Republica Moldova până la 31 decembrie 2015, ci și precedentele CtEDO în privința altor state, în măsura în care ele sunt pertinente contextului, pentru a evita o eventuală încălcare și pentru a familiariza justițiarul moldav cu recentele dezvoltări jurisprudențiale. La finalul compendiului, se găsește și un indice tabelar, care include, într-o formă comprimată, toate hotărârile Curții contra Moldovei, analizate în lucrare, cu precizarea paginii din comentariu unde sunt reflectate, precum și principalele criterii de identificare.

Asemenea comentarii apar în ediție aparte pentru prima dată în Republica Moldova. Puține țări din comunitatea europeană și din Parteneriatul Estic au anunțat evenimente de acest fel în jurisprudența lor națională. Volumul va servi ca bază pentru un curs de formare continuă a judecătorilor la Institutul Național al Justiției.