Preluarea bunelor practici în domeniul compensării victimelor traficului de ființe umane: vizită de studiu

17. 12. 2018

În perioada 13-14 decembrie 2018, reprezentanți ai mai multor instituții de stat din Republica Moldova au mers într-o vizită de studiu la Lisabona, Portugalia, în scopul preluării bunelor practici în domeniul compensării victimelor traficului de ființe umane (TFU).

Institutul Național al Justiției a fost reprezentat de Ecaterina Popa, șefa Secției formare continuă, Andrei Cazacicov, audient, candidat la funcția de judecător, și de formatorii – Maria Ghervas, judecător la Curtea Supremă de Justiție, și Viorel Ciobanu, procuror în Secția combaterea traficului de ființe umane din cadrul Procuraturii Generale.

Vizita de studiu a servit drept o platformă de cooperare și de preluare a bunelor practici ce asigură dreptul victimelor TFU la compensare în țări, precum Portugalia al cărei cadru normativ și instituțional în acest domeniu este similar celui din Republica Moldova. De asemenea, pe parcursul vizitei au fost abordate subiecte privind eventualele activități de formare pe acest segment, destinate profesioniștilor din sectorul justiției.

Vizita, organizată în contextul facilitării implementării Legii nr. 137/2016 cu privire la reabilitarea și compensarea victimelor infracţiunilor, precum și al Strategiei naționale antitrafic pentru anii 2018-2023, s-a desfășurat în cadrul proiectului OSCE „Consolidarea capacităților organelor de drept în domeniul combaterii traficului de ființe umane”.