Protecția drepturilor migranților în Republica Moldova: Dispoziții legale

NUME CURS: Protecția drepturilor migranților în Republica Moldova: Dispoziții legale
AUTOR: Rodica Rusu
ORE DE INSTRUIRE: 8 ore
PARTICIPANȚI: 25-30 judecători și procurori, profesioniști ndin sectorul justiției
ECHIPAMENT: computer (laptop, tabletă), conexiune la internet, cască sau boxe (opţional).
DESCREREA GENERALĂ A CURSULUI:

Acest curs face parte dintr-un program de instruire la distanţă destinat judecătorilor, procurorilor, altor profesioniști din sectorul justiției și persoanelor interesate de drepturile migranților. Conceptul cursului a fost determinat şi de necesitatea completării contextului juridic cu informații din domeniul migrației, în mod particular cele privind reglementarea statutului juridic al străinilor și protecția drepturile migranților în Republica Moldova.

Cursul a fost elaborat în conformitate cu următoarele obiective specifice: iniţierea participanții în tematica migrației (noţiunea şi tipologia migrației; politicile internaționale și naționale în domeniul migrației); familiarizarea cu cele mai relevante standarde (internaţionale şi naţionale) în domeniul drepturilor migranților; prezentarea celor mai importante prevederi legale și proceduri practice în asigurarea protecției drepturilor migranților. Prin urmare, în conformitate cu obiectivele cursului, au fost structurate trei module: I. Dreptul internațional în materie de migrație; II. Mecanisme CEDO de protecție a drepturilor migranților; III. Statutul juridic al străinilor în Republica Moldova.

Aspectele teoretice reflectate în cadrul acestui curs de instruire la distanță sunt completate cu studii de caz pertinente din jurisprudența internațională (CEDO) și națională. Cursul este asigurat cu totorat, forum.

TUTORAT: Formatori INJ
TESTARE:  La sfîrşitul fiecărui modul, participanţii vor susține un test online. Pentru a trece la un nou modul, este necesară susţinerea testului propus cu punctaj minim cumulat, de 75%. Numărul de încercări este limitat la 3.
CERTIFICARE Certificarea se realizează de către INJ în urma completării reuşite a testelor în cadrul cursului. INJ eliberează un certificat de instruire continuă pentru 8 ore de instruire.
ASISTENȚĂ TEHNICĂ tatiana.ciaglic@inj.gov.md 
APLICĂ: LINK-UL VA FI ACTIVAT LA LANSAREA CURSULUI