Replica audienților INJ la declarațiile ministrei justiției Olesea Stamate din cadrul forumului ”Reformarea justiției și combaterea corupției”

26. 07. 2019

Stimată doamnă ministru,

Este bine să lupți cu corupția și să faci reforme, acolo unde este cazul. Este bine să faci declarații curajoase și pertinente, atunci când poți să le și probezi – un avocat cunoaște aceste lucruri mai bine decât oricine, iar dumneavoastră sunteți avocat.

La fel este și directorul nostru, doamnă ministru, – dna Diana Scobioală, conferenţiar universitar, doctor habilitat în drept internațional, specialist în CEDO și drepturile omului, Coordonator naţional al Programului HELP al Consiliului Europei, membru ales pentru 2 mandate consecutive în Biroul Comitetului Director pentru Cooperare Juridică al Consiliului Europei și multe altele. De altfel, puteți accesa CV-ul dumneaei, care de asemenea este plasat pe site-ul instituției pe care o conduce – link.

Doamna Scobioală a făcut nu doar reforme, ci megareforme în cadrul INJ. E posibil, dacă vrei. Actualmente INJ este cea mai europeană instituție din Republica Moldova, unde procesul de admitere/instruire/absolvire este 90% computerizat. Iar calculatoarele nu le poți ”cumpăra” cu bani, în sensul de influențare a rezultatelor testărilor. Calculatoarele INJ au fost cumpărate din fondurile UNDP și ale Ambasadei SUA, procedurile INJ au fost aprobate de către Organizația Internațională pentru Standardizare (ISO), iar să discreditezi aceste proceduri înseamnă să discreditezi înseși organizațiile care le-au aprobat și implementat.

Să faci reforme nu înseamnă să faci declarații curajoase și populiste, doamna ministru. Reformele se fac în liniște, muncind în sudoarea frunții în liniștea biroului, nu participând la forumuri în lumina reflectoarelor. Iar laurii ți-i culegi după ce ți-ai făcut treaba. De altfel, mai cunoaștem un fost ministru al justiției care iubea să facă declarații curajoase, însă dumnealui a demisionat în cele din urmă. Poate nu este și cazul dumneavoastră, poate sunteți un bun specialist totuși, care merită o șansă, chiar dacă ați admis o gafă monumentală ca aceea cu ”inexistența prezumției nevinovăției”, pe care nici un jurist începător nu ar fi trebuit să o admită.

Pentru că prezumția nevinovăției există, doamna ministru! Aceasta reprezintă o cutumă legală utilizată în majoritatea statelor civilizate, care implică o presupunere că o persoană este considerată ca fiind inocentă până la proba contrarie. Acest principiu a fost consfințit în Constituția Republicii Moldova, Convenția Europeană a drepturilor omului, Declarația Drepturilor Omului și Cetățeanului, Pactul Internațional al Drepturilor Civile și Politice și alte acte naționale și internaționale.

Considerăm că o persoană cu funcție de demnitate publică nu poate opera cu astfel de acuzații grave nefondate, pentru că această funcție se bazează mai întâi de toate pe încredere publică, iar atunci când un ministru care beneficiază de această încredere se expune fără a avea fundament probatoriu, aceste declarații periclitează imaginea sa în primul rând. Or, dumneavoastră ar fi trebuit să conștientizați că vă aflați la acel forum în calitate de ministră a justiției, nu de membră a unui ONG.

Noi nu am dat bani ca să accedem la INJ. Nu avem cui și nu avem pentru ce. Noi nu avem nici mașini de milioane, cum nu are nici directorul nostru, de altfel.

P.S. Lansăm cu această ocazie și invitația noastră oficială să veniți cu o vizită la Institut, pentru a testa personal sistemul implementat, procedurile, examenele (care chiar acum au loc), pentru a purta unele discuții cu noi, audienții – suntem deschiși pentru orice cooperare. Puteți chiar dumneavoastră să promovați unele testări existente, pentru a convinge o dată în plus societatea că meritați poziția înaltă acordată și că suspiciunile apărute în spațiul public privind lipsa dumneavoastră de integritate sunt total nefondate.

 

Audienții Institutului Național al Justiției