Săptămâna Memoriei Holocaustului: acțiune de sensibilizare a audienților INJ

28. 01. 2022

Promovarea culturii toleranței în vederea combaterii rasismului, antisemitismului, xenofobiei, discursului de ură și a altor forme de intoleranță,  Holocaustul, distorsionarea realităților, cunoașterea și asumarea trecutului, inclusiv a perioadelor tragice pentru ca acestea să nu fie repetate, se numără printre subiectele abordate la evenimentul organizat joi, 27 ianuarie 2022, de Institutul Național al Justiției în cadrul Săptămânii Memoriei Holocaustului.

În calitate de invitat al discuțiilor cu audienții INJ a fost Alexei Tulbure, Director al Institutului de istorie orală, ex-reprezentant permanent al Moldovei la Organizația Națiunilor Unite și la Consiliul Europei, ex-deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Dumnealui a vorbit despre lecția dură a Holocaustului și cât de importante pentru educarea tinerei generații în spiritul valorilor europene sunt confesiunile martorilor evenimentelor tragice. Totodată, a fost accentuat faptul că apărarea drepturilor omului și opunerea rezistenței față de orice încercare de discriminare și de excludere socială este vitală.

În cadrul activității, a avut loc și un schimb de păreri pe baza scurtmetrajului vizionat „Holocaustul prin gloanțe” despre masacrele din Moldova, producție realizată de jurnaliștii români în memoria celor care au trecut prin atrocitățile secolului al XX-lea.

Anual, la 27 ianuarie este consemnată Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Institutul Național al Justiției, responsabil de formarea judiciară a profesioniștilor din sectorul justiției inclusiv pe dimensiunea drepturilor omului, s-a alăturat evenimentelor consacrate Săptămânii Memoriei Holocaustului, inițiate de Guvernul Republicii Moldova.