Schimbarea paradigmei privind violența de gen, prin formări avansate

22. 11. 2023

Institutul Național al Justiției, reprezentat de Olga Marandici, șefă a Secției relații internaționale, a participat la programul avansat de formare internațională „Prevenirea și răspunsul la violența de gen – consolidarea agenților de schimbare”. Organizat de Kvinna till Kvinna în colaborare cu Autoritatea de Poliție din Suedia, evenimentul s-a desfășurat în perioada 11-18 noiembrie 2023, în Muntenegru, și a urmărit sporirea capacităților organizațiilor și ale autorităților naționale în prevenirea și oferirea unui răspuns eficient în contracararea violenței de gen.

Pe durata sesiunilor de formare, participanții – experți, practicieni și exponenți ai mediului academic din Albania, Kosovo, Muntenegru și Republica Moldova, au beneficiat de consiliere atât individuală, cât și în grup, pentru a implementa cu succes proiecte de schimbare a paradigmei în ceea ce privește violența de gen. Beneficiarii instruirii au fost familiarizați cu noi instrumente de gestionare eficientă a cazurilor de violență. De asemenea, ei și-au consolidat capacitățile în vederea realizării unor acțiuni de sensibilizare a actorilor din sistemul de justiție în ceea ce privește violența de gen, prevenirea acesteia și adoptarea măsurilor necesare pentru a oferi asistența corespunzătoare, precum și promovarea drepturilor victimelor violenței de gen.

Adnotăm că, în perioada 27 mai-3 iunie 2023, s-a desfășurat prima parte a programului internațional de formare „Prevenirea și răspunsul la violența de gen – consolidarea agenților de schimbare”, la care a participat și reprezentanta INJ.