Un nou curs HELP, pilotat în Republica Moldova de INJ

27. 10. 2021

Un grup de judecători și procurori a participat miercuri, 27 octombrie 2021, la lansarea unui nou curs de instruire la distanță „Combaterea discursului de ură”. Activitatea face parte dintr-o serie de evenimente desfășurate în comun de Institutul Național al Justiției și Proiectul regional „Consolidarea accesului la justiție pentru victimele discriminării, infracțiunilor motivate de prejudecată și discursurilor de instigare la ură în țările Parteneriatului Estic”, finanțat de Uniunea Europeană și de Consiliul Europei și implementat de Consiliul Europei, în cadrul Parteneriatului pentru Buna Guvernare.

La evenimentul de lansare, șefa Direcției instruire și cercetare a INJ, Ecaterina Popa, a vorbit despre experiența Institutului și impactul instruirilor electronice asupra dezvoltării profesionale a beneficiarilor INJ, dând asigurări că, ulterior, acest curs va fi accesibil pentru reprezentanții sistemului de drept național în cadrul formărilor continue și inițiale.

22 de participanți s-au înregistrat la curs având posibilitatea de a alege una dintre cele două opțiuni: HELP (16 ore de instruire) și HELP+ (24 de ore de instruire). În perioada 27 octombrie 2021 – 12 decembrie 2021, cursanții vor fi ghidați de tutorii Programului HELP al Consiliului Europei – Romanița Iordache, expert internațional, și Cezara-Elena Polisca, șefa Secției didactico-metodică și formare formatori a INJ.

„Combaterea discursului de ură” este al 13-lea curs HELP care, la nivel național, este tutorat de Institutul Național al Justiției. Programul de instruire este orientat pe identificarea, evaluarea, condamnarea și soluționarea cauzelor privind discursul de ură. Fiind un instrument viabil pentru profesioniștii din domeniul juridic, cursul este axat pe trei piloni de bază – conceptul de discurs de ură raportat la libertatea de exprimare, formularea unui răspuns eficient la discursul de ură și standardele juridice privind discursul de ură. După testarea obligatorie, beneficiarii instruirii vor primi certificate HELP, de 16 sau 24 de ore, în funcție de programul ales.