Viitorii procurori au vizitat Penitenciarul nr. 9 din Pruncul

07. 06. 2017

Marți, 6 iunie, audienții Institutului Național al Justiției (INJ), candidați la funcția de procuror, s-au deplasat la penitenciarul nr. 9 de tip închis pentru detenţia condamnaţilor majori de gen masculin din comuna Pruncul, municipiul Chișinău.

Viitorii procurori au fost însoțit de Iulia Gorbatenco, șefa Secției instruire inițială de la INJ, și Sergiu Bîlba, specialist principal în Secția resocializare și programe educative a Direcției activitate educativă psihologică și asistență socială din cadrul Departamentului Instituții Penitenciare.

Scopul acestei vizite a fost informarea candidaților la funcția de procuror cu condițiile de detenție, regimurile aplicate deținuților, modul de organizare a întrevederilor de scurtă și de lungă durată. Eduard Timofei, șeful penitenciarului, colonel de justiție, a relatat audienților INJ despre activitățile profesionale în care pot fi antrenați condamnații și posibilitatea obținerii unei meserii, despre asistența medicală și socială acordată deținuților. În cadrul discuțiilor au fost abordate și subiecte privind principalele probleme cu care se confruntă Penitenciarul nr.9, în special, și sistemul penitenciar moldovenesc, în general, șeful instituției fiind receptiv în a răspunde la toate întrebările puse de audienți.

Vizitatorii au mai aflat că Penitenciarul nr. 9-Pruncul implementează, în premieră pentru sistemul penitenciar din Republica Moldova, un program de aplicare a unui regim de izolare a deținuților dependenți de droguri, având drept obiectiv major tratarea și reintegrarea socială a acestora.

Amintim că în luna mai și audienții candidați la funcția de judecător ai Institutului Național al Justiției au efectuat o vizită la Penitenciarul nr. 18, penitenciar de tip semiînchis, amplasat în comuna Brănești, raionul Orhei.

Vizitele de documentare sunt programate în cadrul cursului de formare inițială „Executarea hotărârilor judecătorești în materie penală”, al cărui formator este viceministrul Justiției Anatolie Munteanu.