Vizită de curtoazie la INJ a noului Director al Secției justiție penală și aplicarea legii din cadrul Ambasadei SUA

24. 08. 2021

Directorul Institutului Național al Justiției, Diana Scobioală, a avut o întrevedere, marți, 24 august 2021, cu noul Director al Secției justiție penală și aplicarea legii din cadrul Ambasadei SUA la Chișinău, Brett Rose. Aceasta este prima sa vizită la Institut după recenta numire în funcție, fiind însoțit de Kevin Lanigan, consilier juridic superior, și Olga Rabei, specialist programe juridice.

În cadrul turului ghidat al clădirii INJ, Diana Scobioală a apreciat rolul Guvernului SUA la modernizarea edificiului, inclusiv la proiectarea și reconstruirea sălilor de simulare a proceselor de judecată de care beneficiază, în prezent, audienții Institutului.

Fiind în preajma examenelor de admitere, a fost abordat și subiectul reformelor implementate, inclusiv cu suportul Ambasadei SUA, pentru a asigura corectitudinea procesului de admitere și a exclude orice suspiciune de fraudare – dosarul electronic; computerizarea testului psihologic și a celui de specialitate; repartiția aleatorie de către soft, pentru fiecare candidat, a câte 400 de teste din cele 1600, publicate pe site-ul oficial cu 60 de zile înainte de începerea examenului; excluderea biletelor de examinare; introducerea borderoului electronic etc. În context, Diana Scobioală, a menționat că, spre deosebire de cei care se văd audienți INJ, candidați la funcția de procuror, numărul doritorilor de a deveni audienți INJ, candidați la funcția de judecător, scade. Unul dintre motive ar fi rata mică de angajare a acestora. Astfel, dintre cei 80 de absolvenți INJ, candidați la funcția de judecător, care au trecut prin toate reformele implementate de INJ în ultimii patru ani, au fost numiți în funcție doar șapte (promoția 2018 – 5 angajați, promoția 2019 – 2 angajați, promoția 2020 – 0 angajați, promoția 2021 – 0 angajați).

De asemenea, la întrevedere cele două părți au convenit să dezvolte și în continuare parteneriatul stabilit prin desfășurarea unor acțiuni comune în beneficiul reprezentanților sistemului de drept. Din partea Institutului Național al Justiției, la discuții au mai participat Valentina Conțescu, șefa Direcției management instituțional, și Ecaterina Popa, șefa Direcției instruire și cercetare.