Ziua juristului, marcată la INJ între diferite generații de profesioniști

18. 10. 2019

Audienții celor două promoții care urmează cursul de formare inițială în cadrul Institutului Național al Justiției au sărbătorit astăzi, 18 octombrie 2019, Ziua juristului, prin participarea la lecția publică „Continuitate și conexiune profesională între generații de juriști”.

Evenimentul a fost moderat de către Directorul Institutului Național al Justiției, Diana Scobioală, care a remarcat următoarele: „În fiecare stat există mai mulți piloni pe care acesta se fundamentează. Noi, în calitate de juriști, cunoaștem cel mai bine că, din moment ce un pilon se năruie, celelalte nu suportă greutatea, dar dacă le mai și miști pe toate, atunci nu mai suntem în legalitatea și democrația unui stat.”

Printre invitații speciali ai lecției s-au numărat Victor Pușcaș, ex-judecător la Curtea Constituțională, doctor în drept, șef al Catedrei Drept public a USEM, și Vitalie Nagacevschi, avocat. Prin prisma experienței vaste și a cunoștințelor acumulate pe parcursul timpului, oaspeții au abordat subiecte ce țin de multiplele reforme din domeniul justiției și interacțiunea dintre cele trei profesii: procuror, judecător și avocat.

În cadrul întrunirii, au vorbit și exponenți ai generației tinere de juriști, absolvenți și formatori ai Institutului Național al Justiției: Octavian Iachimovschi, procuror, adjunct-interimar al Procurorului șef al Procuraturii Anticorupție, Dumitru Obadă, procuror detașat, consilier al Directorului INJ, și Ion Chirtoacă, judecător detașat. În alocuțiunile lor, aceștia au subliniat importanța independenței profesionale și au relatat despre provocările apărute în cariera lor de juriști.

Cu ocazia Zilei juristului, formatorii Institutului Național al Justiției au primit diplome de onoare pentru competență profesională și rezultate remarcabile în atingerea standardelor de performanță ale instruirilor din cadrul instituției.