Școală de toamnă pentru judecătorii specializați în examinarea cauzelor de trafic de ființe umane

05. 09. 2020

În perioada 2-4 septembrie curent, a avut loc școala de toamnă „Consolidarea capacităților judecătorilor specializați în examinarea infracțiunilor de trafic de ființe umane și trafic de copii”.

În cadrul evenimentului, au venit cu mesaje de salut Valentin Roșca, șef al Secției instruire continuă a INJ, Carolina Ciugureanu-Mihăiluță, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Radu Țurcanu, președinte al Judecătoriei Chișinău, Robert Alexander, consilier superior pe segmentul aplicării legii de la Ambasada SUA în Republica Moldova, și Lars Johan Lonnback, șeful Misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație în Republica Moldova.

Activitatea de formare a avut drept obiective familiarizarea participanților cu cadrul legal, practicile internaționale și cele naționale în examinarea cauzelor de trafic de ființe umane, trafic de copii, precum și a infracțiunilor conexe, cu aspecte specifice ale desfășurării procesului judiciar, profilul victimelor și cel al traficanților, sechestrarea și confiscarea produselor obținute în urma acestor infracțiuni ș. a. Totodată, beneficiarii instruirii au aflat, din primă sursă, despre experiența judecătorilor din Țările de Jos referitor la examinarea unor astfel de cazuri.

Participanții au fost instruiți de formatorii Elena Cobzac, judecător de la Curtea Supremă de Justiție, Kees Klomp, judecător specializat pe cauze de trafic de ființe umane (Țările de Jos), Sergiu Russu, procuror-șef în Secția combaterea traficului de ființe umane, Procuratura Generală, și Ana Revenco, președinta Centrului Internațional „La Strada”, expert GRETA. 

Evenimentul a fost organizat de Institutul Național al Justiției în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație, Misiunea în Republica Moldova, cu suportul Ambasadei SUA la Chișinău.