Aspecte specifice ale politicii de formare profesională, discutate în cadrul vizitei Directorului INJ la Școala Superioară a Magistraturii din Florența

15. 05. 2019

Facilitarea schimbului de informații și de experiență între instituțiile de formare judiciară, în special în domeniul instruirii inițiale și continue a judecătorilor și procurorilor, a fost obiectivul principal al vizitei Directorului Institutului Național al Justiției, Diana Scobioală, la Școala Superioară a Magistraturii din Florența, Italia. Evenimentul a avut loc marți, 14 mai 2019.

În cadrul vizitei, Diana Scobioală, însoțită de Valentina Conțescu, șefa Direcției management instituțional a INJ, precum și de reprezentanți ai sistemului judiciar moldovenesc, s-a întâlnit cu Luisa Napolitano, vicepreședinte al Școlii, fost membru al Consiliului Judecătoresc al Italiei, și cu Andrea Del Re, membru al Consiliului de Directori al Școlii, avocat.

Întrevederea a servit drept prilej pentru un schimb de puncte de vedere în ceea ce privește funcțiile și atribuțiile școlilor de formare a profesioniștilor din sectorul juridic din Republica Moldova și Italia. În particular, părțile s-au arătat interesate de aspectele specifice ale politicii de formare profesională a candidaţilor la funcții de judecător și de procuror, precum și a judecătorilor și procurorilor aflaţi în funcții. Alt subiect discutat a vizat oportunitatea introducerii programelor de schimb pentru candidații la funcții de judecător și de procuror în cadrul formării inițiale la Institutul Național al Justiției.

Vizita a fost organizată în cadrul Proiectului Uniunii Europene „Suport pentru prevenirea și combaterea eficientă a corupției în sectorul justiției din Moldova”.