Audienții INJ în vizită de studiu la Paris și Strasbourg, pentru a se familiariza cu sistemul judiciar francez

27. 06. 2022

În perioada 20-24 iunie 2022, candidații la funcția de judecător, audienții promoțiilor XIV și XV de la Institutul Național al Justiției, Olga Marandici, Ana Schibin, Alisa Strătilă și Ion Vartolomei, s-au aflat într-o vizită de studiu în Republica Franceză.

Pentru a avea cunoștințe despre sistemul judiciar francez, audienții s-au deplasat la mai multe instituții-cheie, familiarizându-se cu modul de funcționare a Tribunalului Administrativ, a Tribunalului Judiciar și a Curții Europene a Drepturilor Omului din Strasbourg, precum și a Parchetului European și a Școlii Naționale de Magistratură din Paris. Totodată, tinerii juriști au aflat despre structura, caracteristicile și competențele fiecărei autorități cu care sunt investite prin lege. De asemenea, viitorii judecători au avut oportunitatea să poarte discuții cu personalități notorii din sistemul de drept francez.

Vizita de studiu reprezintă o continuitate de formare a viitorilor judecători cu accent pe preluarea bunelor practici și implementarea acestora odată cu numirea în funcție a audienților, fiind posibilă grație suportului Ambasadei Franței în România, cu implicarea plenară a magistratului de legătură cu competențe pentru Republica Moldova, Pierre De Monte.