Audienții INJ au participat la lecția publică privind fenomenul justiției selective

20. 10. 2020

Ziua Juristului la Institutul Național al Justiției a fost marcată prin organizarea lecției publice „Justiție selectivă și integritate profesională”. Prelegerea a fost susținută de Mariana Rață, jurnalistă de investigație, Director de știri TV8, și Cristina Țarnă, expertă anticorupție, ex-Director adjunct al Centrului Național Anticorupție.

În cadrul evenimentului, viitorii judecători și procurori au fost familiarizați cu „Raportul de monitorizare a selectivității justiției penale”, care prezintă, din punct de vedere mediatic și juridic, caracteristicile specifice fenomenului „justiției selective”. A urmat apoi o rundă de întrebări și răspunsuri, audienții fiind interesați de tematicile abordate în cadrul prezentării Raportului, în special cele privind independența justiției și situaţia actuală pe segmentul comunicării între reprezentanţi ai mass-mediei şi cei ai justiţiei.

De menționat că „Raportul de monitorizare a selectivității justiției penale” a fost lansat anul trecut, la Institutul Național al Justiției, în cadrul mesei rotunde „Provocările justiției selective în Republica Moldova: constatări, idei și soluții”, eveniment care a reunit exponenți ai sectorului justiției și ai autorităților publice, precum și reprezentanți ai societății civile și ai mass-mediei.