Câștigătorii celei de a II-a ediții a Concursului de arte plastice pentru copii au fost premiați la INJ

31. 05. 2021

În preajma Zilei internaționale a copilului, la Institutul Național al Justiției a avut loc festivitatea de decernare a premiilor Concursului republican de arte plastice pentru copii, ediția a II-a, cu genericul „Drepturile copiilor”. 150 de lucrări care reflectă viziunile și percepțiile concurenților despre drepturile lor au fost expediate în adresa organizatorilor – Institutul Național al Justiției și Școala de arte plastice „Alexei Șciusev”.

În deschiderea ceremoniei de premiere, Diana Scobioală, Director al INJ, i-a felicitat pe participanți și i-a încurajat să rămână la fel de entuziaști în promovarea și protejarea drepturilor copiilor.

Creațiile participante la concurs au fost evaluate din punct de vedere al realizării lucrării conform tematicii propuse, originalității ideii, creativității și aplicării tehnicilor artistice. Prin urmare, juriul, format din reprezentanți ai Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și ai instituțiilor organizatoare, a desemnat câștigătorii pentru două categorii de vârstă:

prima categorie (11-14 ani):

locul I - Ecaterina MUSTAȚĂ, 14 ani, „Dreptul la vise”, Școala de arte plastice „Alexei Șciusev”, Chișinău,

locul II - Radolina POSTOLACHI, 13 ani, „Dreptul la copilărie”, Școala raională de arte plastice „Nicolae Moisei”, Telenești,

locul III - Loredana TEMCIUC, 14 ani, „Dreptul la instruire prin și pentru artă!”, Școala de arte „Valeriu Poleacov”, Chișinău;

a doua categorie (15-17 ani):

locul I - Andreea SUSARENCO, 15 ani, Liceul Teoretic cu Profil de Arte „Mihail Berezovschi”, Chișinău,

locul II - Tatiana MOCANU, 15 ani, Centrul de creație a copiilor „Miorița”, Cahul,

locul III - Sorina NEAGU, 17 ani, Centrul de creație a copiilor „Miorița”, Cahul.

Organizatorii au oferit un premiu special al INJ – obținut de Varvara JARENOVA, 14 ani, de la Școala de arte plastice „Alexei Șciusev” din mun. Chișinău. În semn de apreciere a aptitudinilor manifestate în compozițiile din cadrul concursului, au fost acordate diplome de merit și altor zece concurenți.

Concursul republican de arte plastice cu genericul „Drepturile copiilor”, destinat elevilor din şcoli generale, licee, gimnazii, scoli de arte și studiouri de arte din întreaga republică s-a desfășurat în perioada februarie-mai curent, în vederea informării și promovării, prin intermediul creației, a drepturilor copiilor. Acțiunea a făcut parte dintr-un șir de activități realizate în baza Acordului de cooperare între Institutul Național al Justiției și Școala de arte plastice „Alexei Șciusev”. Acțiunea a făcut parte dintr-un șir de activități realizate în baza Acordului de cooperare între Institutul Național al Justiției și Școala de arte plastice „Alexei Șciusev”. Astfel, în cadrul parteneriatului stabilit, a fost organizat Concursul republican de arte plastice „Justiție – eu te văd așa”, ediția I (2017), picturile copiilor fiind vernisate și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din Strasbourg, cu ocazia aniversării a XX-a de la ratificarea de către Republica Moldova a Convenției pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.