Concurs de referate cu genericul „Presiunea politică asupra justiției în Republica Moldova”

10. 08. 2021

Vineri, 6 august 2021, Institutul Național al Justiției a organizat ediția a VII-a a concursului de referate pentru beneficiarii formării inițiale. În cadrul competiției din acest an, cu genericul „Presiunea politică asupra justiției în Republica Moldova”, audienții promoției a XIV-a, candidați la funcții de judecător și de procuror, au prezentat 18 rapoarte tematice multidimensionale.

Lucrările au inclus interviuri cu exponenții sistemului național de drept, analize statistice de ansamblu ale fenomenului de presiune politică și soluții juridice pertinente. Astfel, participanții au răspuns sarcinilor de a defini conceptul și de a determina modalitățile de presiune politică asupra justiției, de a identifica subiecții și grupurile care practică presiune politică, precum și eventuala răspundere juridică a acestora, de a stabili și a propune garanții juridice suplimentare pentru procurori și judecători împotriva acestui gen de presiune și de a specifica rolul CSP și al CSM în asemenea cazuri.

Referatele audienților au fost evaluate de membrii juriului: Diana Scobioală, Director al Institutului Național al Justiției, Angela Motuzoc, Președinte al Consiliului Superior al Procurorilor, Cornelia Cozonac, Președinte al Centrului de Investigații Jurnalistice, și Victoria Sanduța, judecător, Președinte al Asociației Judecătorilor „Vocea Justiției”, care au ținut cont de originalitatea formei de prezentare, corectitudinea utilizării termenilor, problematizarea, argumentarea și folosirea limbajului juridic adecvat.

La finalul concursului, în urma deliberării, au fost desemnate echipele învingătoare:

locul I

  • Vera URSU, Constantin BRAGOI, candidați la funcții de judecător;

locul II

  • Olga MARANDICI, Adela ZDRAGUȘ, candidate la funcții de judecător;
  • Rozalia MALCOCI, candidată la funcția de procuror, Dumitru DAREA, candidat la funcția de judecător;

locul III

  • Alexandru COJOCARI, Alexandru CARAPUNARLÎ, candidați la funcții de judecător;
  • Gheorghe SOLOMON, Damian SAVCIUC, candidați la funcții de procuror;
  • Mihail COCIORVA, Nicu UNGUREANU, candidați la funcții de procuror.

Audienții au fost invitați să publice referatele în Revista Institutului Național al Justiției și pe portalul anticorupție.md.