Consolidarea cooperării regionale în domeniul combaterii corupției și recuperării bunurilor infracționale

08. 12. 2018

Consolidarea cooperării regionale pe segmentul combaterii corupției și recuperării bunurilor infracționale a fost unul dintre obiectivele vizitei de lucru în România a reprezentanților și experților din domeniu din Albania, Bosnia și Herzegovina, Bulgaria, Croația, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Republica Moldova și Serbia. Din partea Institutului Național al Justiției, la vizita de lucru care s-a desfășurat în perioada 4-6 decembrie 2018, la București, a fost delegată Alexandra Nica, șefa Direcției instruire și cercetare.

Pe parcursul vizitei, participanții au avut ocazia să meargă la mai multe instituții din România: Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Direcția Națională Anticorupție și Procuratura Generală. Acest fapt le-a permis să se familiarizeze cu instrumente și metode eficiente de investigare a infracțiunilor de corupție și de recuperare a bunurilor infracționale aplicate în regiunea Europei de Sud-Est și să facă schimb de bune practici în domeniu. Totodată, a fost discutată necesitatea organizării în viitor a unor instruiri regionale cu implicarea școlilor de magistratură.

Vizita de lucru s-a desfășurat în cadrul Inițiativei Regionale Anticorupție „Consolidarea anticorupției în Europa de Sud-Est prin îmbunătățirea măsurilor de confiscare a activelor”, fiind o continuare a proiectului finalizat în martie curent. Menționăm că la conferința de închidere a acestuia a participat și un reprezentant al Institutului Național al Justiției – Dumitru Obadă, șeful Secției didactico metodică și formare formatori, procuror detașat.