A demarat procesul de screening explicativ al acquis-ului Uniunii Europene

26. 02. 2024

În perioada 21-22 februarie 2024, la Bruxelles, Regatul Belgiei, a avut loc prima reuniune a delegației Republicii Moldova cu Comisia Europeană, la care au participat exponenți ai instituțiilor responsabile de Capitolul 23 - Sistem judiciar și drepturi fundamentale. Institutul Național al Justiției a fost reprezentat de Ecaterina Popa, Directoare interimară.

Evenimentul a urmărit demararea procesului de screening explicat al acquis-ului Uniunii Europene aferent Capitolului 23 pe patru componente esențiale: sistemul judiciar, politicile anticorupție, drepturile fundamentale și drepturile cetățenilor UE. În acest sens, Institutul Național al Justiției, ca entitate de formare judiciară, are un rol esențial în construcția unui sistem de drept robust și eficient, prin dezvoltarea competențelor profesionale multidisciplinare ale reprezentanților din sectorul de drept și prin oferirea unui răspuns flexibil la nevoile emergente de instruire în domeniul legislației UE.

Evaluarea compatibilității legislației naționale cu cea a Uniunii Europene este un exercițiu indispensabil în contextul acordării Republicii Moldova a statutului de țară candidată pentru aderare la comunitatea europeană.