Directorul INJ, la cea de-a V-a sesiune interguvernamentală Republica Moldova – România pentru Integrare Europeană

26. 06. 2018

Luni, 25 iunie 2018, la București, a avut loc cea de-a V-a sesiune a Comisiei Interguvernamentale Republica Moldova – România pentru Integrare Europeană, la care a participat Directorul Institutului Național al Justiției, Diana Scobioală, și Valentina Conțescu, consilierul Directorului.

După prima parte a sesiunii, reprezentanţii instituţiilor de linie din Republica Moldova s-au deplasat, pe domenii, la sediile instituţiilor din România.

În cadrul discuțiilor a fost analizată evoluția activităţilor realizate în comun, fiind stabilite și direcțiile de dezvoltare a relaţiilor de colaborare pentru viitor. Diana Scobioală a apreciat disponibilitatea părții române de a face posibilă participarea audienţilor INJ la activităţile de formare organizate prin Reţeaua Europeană de Formare Judiciară (EJTN), precum și participarea viitorilor magistrați din România și Republica Moldova la concursul de referate privind evoluția sistemelor de drept din cele două țări în ultima sută de ani care se va desfășura pe 28-29 iunie curent.

Totodată, reprezentantele instituțiilor de formare judiciară au constatat anumite carențe în cadrul legal care ar facilita efectuarea de către audienții moldoveni a stagiilor de practică în România.

De asemenea, părțile au reconfirmat necesitatea asigurării continuității în ceea ce privește colaborarea în cadrul componentei de formare iniţială, în vederea creşterii standardelor de calitate a formării şi promovării unei pregătiri de calitate a viitorilor magistraţi; schimbul de experienţă, inclusiv prin realizarea de consultări ale formatorilor şi reprezentanţilor celor două instituţii în scopul identificării de bune practici în domeniul formării magistraţilor; și conlucrare prin schimbul de documente, date statistice, rezultate ale cercetărilor ştiinţifice, materiale analitice şi conceptuale, precum şi de alte documente şi acte normative.

După întrevederile reprezentanţilor instituţiilor din Republica Moldova cu omologii din România, a avut loc sesiunea de închidere a Comisiei Interguvernamentale în cadrul căreia grupurile de lucru sectoriale au prezentat priorităţile de cooperare pentru viitorul apropiat.

Ultima reuniune interguvernamentală moldo-română pentru integrare europeană a fost organizată în mai 2017, la Chișinău.