Formatorii INJ participă la școala de vară dedicată consolidării capacităților justițiarilor în domeniul mediului

15. 08. 2019

În perioada 14-16 august 2019, Institutul Național al Justiției în parteneriat cu Asociația Obștească „EcoContact” organizează școala de vară cu genericul „Consolidarea capacităților justițiarilor de mediu”. Evenimentul se desfășoară la Predeal, România, și întrunește formatori ai Institutului Național al Justiției și reprezentanți ai sistemului de drept național.

Sesiunile de instruire sunt facilitate de către Diana Scobioală, doctor habilitat în drept, Director al INJ, Iordanca-Rodica Iordanov, doctor în drept, Director executiv al Asociației Obștești „EcoContact”, Boris Talpă, șef al Centrului de informații juridice din cadrul INJ, judecător detașat, Valentin Roșca, doctor în drept, formator INJ, Ghenadie Pîrlii, șef al Secției investigarea fraudelor contra mediului și intereselor publice, Procuratura Generală. Anna Cazacu, consilier juridic, și Ion Marin, expert în programe de mediu de la Asociația Obștească „EcoContact”.

Timp de trei zile, vor fi abordate mai multe subiecte din domeniul justiției de mediu, în special delimitarea infracțiunilor ecologice de contravenții, particularitățile începerii procesului penal și a urmăririi penale în cauzele de mediu, particularitățile metodice privind investigarea infracțiunilor ecologice, procedurile de prelevare a probelor etc. Totodată, formatorii vor pune accent pe jurisprudența Curții Internaționale de Justiție și Curții Europene a Drepturilor Omului, pe prevederile Convenției Aarhus, precum și pe analiza modificărilor legislative în domeniul protecției mediului, realizate în contextul implementării Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Caracterul teoretic al școlii de vară va alterna cu cel practic: participanții vor avea posibilitatea să analizeze și să interpreteze diverse studii de caz, inclusiv să simuleze un proces de judecată în temeiul unei spețe.

Acțiunea este posibilă grație suportului financiar al Guvernului Suediei, obținut în baza Acordului de colaborare al Agenției Suedeze de Cooperare pentru Dezvoltare Internațională (SIDA) cu Asociația Obștească „EcoContact”.