La INJ au fost desemnați câștigătorii celei de-a patra ediție a Concursului Național al Tinerilor Juriști

22. 03. 2019

La Institutul Național al Justiției au fost premiați câștigătorii celei de-a patra ediție a Concursului Național al Tinerilor Juriști, care s-a desfășurat în perioada 2-22 martie 2019. Finala competiției a avut loc vineri, 22 martie 2019, iar cei mai buni studenți de la facultățile de drept din țară și-au etalat cunoștințele juridice, abilitățile oratorice și tehnica argumentării.

Directorul INJ, Diana Scobioală, a apreciat importanța organizării acțiunilor de acest fel, menționând că Institutul Național al Justiției, în cadrul formării viitorilor judecători și procurori, face exerciții simulative anume pentru dezvoltarea competențelor indispensabile profesiei alese. Totodată, dumneaei i-a invitat pe cei prezenți, în cazul în care doresc să îmbrățișeze cariera de judecător sau de procuror, să participe, în viitor, la concursul de admitere la Institutul Național al Justiției.

Cu mesaje de încurajare au intervenit membrii juriului Victoria Iftodi, Ministru al Justiției, Mihai Poalelungi, Președinte al Curții Constituționale, Mircea Roșioru, Adjunct al Procurorului General, Oleg Sternioală, Vicepreședinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ, Curtea Supremă de Justiție, Emanoil Ploșniță, Președinte al Uniunii Avocaților, precum și invitații Gheorghe Cavcaliuc, șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Oleg Rotari, Agent Guvernamental al Republicii Moldova la CtEDO, Mihai Triboi, Președinte al ELSA Moldova.

În ultima etapă a concursului, trei echipe de drept civil și trei echipe de drept penal, având ca tutori pe audienții Institutului Național al Justiției Fulga Grabovschi și Domnița Vîzdoagă, au simulat procese de judecată, demonstrând cunoștințele și abilitățile necesare într-o instanță, precum și capacitățile de a formula gândurile în mod convingător și de a acționa conform normelor legale/deontologice.

În funcție de prestația personală și competențele etalate, membrii juriului, care și-au asumat rolul de judecători, au decis cine sunt câștigătorii. Astfel, la categoria drept civil, locul I l-a ocupat Maria Gogu, locul II – Dana Gricenco, locul III – Ecaterina Maliuta, iar la categoria drept penal, locul I – Svetlana Brătescu, locul II – Ion Gulei, locul III – Iulia Ghețivu. Finaliștii vor avea oportunitatea de a face un stagiu de practică pe o perioadă de trei luni, cu posibilitatea ulterioară de angajare la companiile partenere ale concursului.

Concursul Național al Tinerilor Juriști, ediția a IV-a, a fost organizat în parteneriat de Compania de consultanță juridică „Brodsky Uskov Looper Reed&Partners”, Institutul Național al Justiției, ELSA Republic of Moldova și The American Chamber of Commerce in Moldova. La concurs s-au înscris 60 de studenți de la facultățile de drept din Republica Moldova, ciclul licență, ciclul masterat inclusiv studenții absolvenți ai anului 2018.