Lecție publică susținută de E.S. Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova

23. 05. 2023

Luni, 22 mai 2023, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova, E.S. Cristian-Leon Țurcanu, a ținut o lecție publică în fața audienților Institutului Național al Justiției. Genericul evenimentului a fost ,,Importanța și beneficiile unei relații strânse și constructive între România și Republica Moldova în ceea ce privește reforma sectorului judiciar și consolidarea statului de drept”.

În deschidere, Ecaterina Popa, Directoare interimară a INJ, i-a mulțumit Excelenței Sale pentru bunăvoința de a-și împărtăși experiența și viziunea sa privind relația interstatală stabilită de-a lungul anilor între România și Republica Moldova.

În cadrul lecției publice, Excelența Sa s-a referit la experiența României în reformarea sistemului de justiție, care a necesitat ajustări pe parcursul a 25 de ani pentru a avea rezultate scontate, precum și la dinamica din ultima perioadă a cooperării bilaterale între țările de pe cele două maluri ale Prutului, în avansarea parcursului european al Republicii Moldova, inclusiv în domeniul justiției. Inter alia a fost menționată importanța creării, la inițiativa României, Germaniei și Franței, a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova care urmărește generarea de asistență imediată politică, financiară și materială, precum și expertiză aprofundată pentru procesul de reformă democratică, din partea instituțiilor și statelor membre ale Uniunii Europene, a țărilor G7, a instituțiilor financiare internaționale și organizațiilor internaționale, precum și a altor parteneri de dezvoltare.