Tineri juriști ai programului „Acțiune pentru Justiție” și studenți ai facultăților de drept de la ULIM și USEM, au pășit pragul INJ în cadrul campaniei de recrutare Admiterea 2023

23. 05. 2023

Oportunitatea de a înțelege mai bine modul de funcționare a instituției care pregătește viitori judecători și procurori, precum și aspectele practice ale formării judiciare livrate de Institutul Național al Justiției a fost oferită, în cadrul unei vizite de studiu, tinerilor juriști din cadrul programului „Acțiune pentru Justiție – ediția a VI-a”, precum și studenților facultăților de drept de la Universitatea Liberă Internațională din Moldova (ULIM) și Universitatea de Studii Europene din Moldova (USEM). Evenimentul a avut loc în după-amiaza zilei de luni, 22 mai 2023, și a reprezentat o ocazie excelentă pentru ei de a interacționa cu conducerea instituției, cu formatorii și cu absolvenții INJ în cadrul campaniei de promovare a concursului de admitere INJ-2023.

Tinerii au fost salutați de Ecaterina Popa, Directoarea interimară a INJ, Veronica Mihailov-Moraru, Ministra Justiției, Alexandr Cauia, Prorector pentru strategie academică și programe de studii, ULIM, și Artur Airapetean, Prorector pentru strategie academică și programe de studii, USEM. Doamna Ministru a venit cu un mesaj de încurajare adresat celor prezenți pentru a aplica la Institutul Național al Justiției, asigurând că printre prioritățile setate de Guvern se numără și identificarea unor soluții în vederea angajării absolvenților INJ.

În continuare, participanții au dialogat cu absolvenții INJ: Maria Frunze, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, judecător detașat, formator INJ, Igor Demciucin, Adjunct al Procurorului General Interimar, formator INJ, Ion Bocan, șef al Secției instruire continuă, formator INJ, candidat la funcția de judecător, și Cătălin Lîsîi, specialist principal în Secția formare inițială, candidat la funcția de procuror.

Subiectele abordate s-au axat, în mare parte, pe formarea inițială a viitorilor judecători și procurori, etapele pe care trebuie să le parcurgă doritorii de a deveni audienți INJ, precum și beneficiile sistemului e-admitere și ale testării electronice implementate în procesul de admitere la INJ. De asemenea, tinerii au fost interesați de experiențele acumulate în cadrul instruirii inițiale și au asistat la transmisiunea live a unei simulări de proces în care erau implicați audienții, oferind astfel participanților o perspectivă realistă asupra modului în care sunt pregătiți viitorii judecători și procurori la Institutul Național al Justiției.

Pe lângă partea informativă, vizitatorii au explorat facilitățile moderne ale instituției și au mers în cele mai reprezentative săli de studiu: sala de calculatoare și cea de simulare a proceselor de judecată.

Menționăm că în luna aprilie  și studenții facultății de drept a Universității de Stat din Moldova au pășit pragul INJ pentru a se familiariza cu activitatea Institutului și a participa la simulări de procese.

Vizita de studiu a potențialilor audienți ai INJ a fost precedată de o ședință ad-hoc a reprezentanților instituțiilor relevante invitate la eveniment fiind discutate aspecte privind posibilitățile oferite de INJ de a forma viitori judecători și procurori în contextul accelerării recrutării cadrelor noi în sistemul judecătoresc.