Oportunitate inedită pentru audienții INJ: integrare în ciclul de formare inițială de lungă durată la Școala Națională de Magistratură din Franța

20. 02. 2023

Pentru prima dată, audienții Institutului Național al Justiției din Republica Moldova au oportunitatea să fie încadrați în cursul de formare inițială la Școala de Magistratură din Republica Franceză. Acest subiect a fost principalul punct de discuție a întrevederii care a avut loc luni, 20 februarie 2023, între Pierre De Monte, magistrat de legătură de la Ambasada Republicii Franceze la București cu competențe pentru Republica Moldova și România, și Ecaterina Popa, Directoare interimară a INJ.

Cu această ocazie, Ecaterina Popa și-a exprimat recunoștința pentru susținerea oferită în cadrul mai multor acțiuni adresate beneficiarilor INJ și realizate anul trecut, inclusiv pentru vizita de studiu a unui grup de audienți la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și filmarea dezbaterilor pe marginea peliculei franceze „Traficul de copii” ca material cinematografic la realizarea celei de-a doua părți a documentarului. La rândul său, Pierre De Monte a confirmat disponibilitatea de a sprijini în continuare Institutul în procesul de formare atât a viitorilor judecători și procurori, cât și a judecătorilor și procurorilor aflați în funcție. 

Pe parcursul ședinței, părțile s-au referit la stagiul de lungă durată pentru audienții INJ care presupune șase luni de instruire teoretică la Bordeax, alături de auditori de justiție francezi, și cinci luni de formare practică la un tribunal. De asemenea, a fost discutată organizarea unei vizite de studiu la instituții-cheie din sistemul judiciar francez și la Curtea de la Strasbourg, pregătirea unei școli tematice de sensibilizare pe segmentul prevenirii corupției la care vor participa audienții INJ, precum și desfășurarea unor programe de instruire în domeniul managementului și leadership pentru judecători și procurori.

La întrevedere au mai participat Olga Marandici, șefa Secției relații internaționale, Cezara-Elena Polisca, șefa Secției didactico-metodică și formare formatori, și Guillemette de Magnitot, avocat stagiar francez.