Ziua ușilor deschise la INJ

22. 08. 2019

Pentru a afla despre modul de funcționare a unicului centru de formare judiciară din republică, astăzi, 22 august 2019, mai mulți tineri au pășit pragul Institutului Național al Justiției.

Evenimentul a fost organizat în cadrul admiterii 2019, fiind adresat potențialilor candidați la funcțiile de judecător și de procuror, studenților facultăților de drept, exponenților profesiilor juridice, precum și reprezentanților mass-mediei.

Punctul de atracție a fost simularea probei scrise a testului-grilă care constituie una dintre etapele concursului de admitere. Toți doritorii au avut posibilitatea de a experimenta modalitatea de susținere electronică a testului de specialitate, implementată în 2016 de UNDP Moldova, cu suportul Ambasadei SUA în Republica Moldova, în vederea eliminării suspiciunilor de fraudare și a transparentizării întregului proces.

Agenda zilei a mai cuprins vizionarea materialelor informative video și discuții cu formatorii despre procedura de admitere și programele de instruire oferite. Foști și actuali audienți ai INJ și-au împărtășit experiența acumulată în timpul studiilor, relatând în special despre procesele simulate efectuate în cadrul cursului de instruire inițială și despre oportunitățile de a face stagii de practică în instanțele europene. De asemenea, vizitatorii au făcut un tur ghidat al instituției, prin sălile de studiu, sala de simulare a proceselor de judecată și sala de videoconferințe unde au loc ședințele Consiliului INJ.

Amintim că admiterea la INJ se realizează în mai multe etape: depunerea dosarului online; testul psihologic eliminatoriu electronic; testul de specialitate electronic (softul selectează pentru fiecare concurent 400 de întrebări din 1600); proba orală (rezolvarea a două spețe selectate aleatoriu de către soft pentru fiecare concurent). Atât proba scrisă, cât și cea orală se înregistrează video și audio.