„Casa mea e și casa ta: împreună în siguranță”: activitate de sensibilizare a elevilor școlilor de artă

10. 02. 2023

Institutul Național al Justiției și Școala de arte plastice „Alexei Șciusev” au demarat ediția a IV-a a concursului republican de arte plastice „Casa mea e și casa ta: împreună în siguranță”, la care sunt invitați să participe copii și tineri cu vârsta cuprinsă între 11 și 21 de ani. În cadrul concursului sunt preconizate mai multe acțiuni menite să ghideze concurenții în procesul de creație.

Joi, 9 februarie 2023, în incinta Școlii de arte plastice „Alexei Șciusev”, elevii și profesorii de artă au participat la o lecție publică prin care au fost familiarizați cu fenomenul migrației și al refugiaților în contextul războiului din Ucraina, ca ulterior, să transpună în creațiile lor tematicile concursului.

Chiar de la începutul evenimentului, copiii au fost îndemnați de Ecaterina Popa, Directoare interimară a Institutului Național al Justiției, și Olimpiada Arbuz-Spatari, Directoare a Școlii de arte plastice „Alexei Șciusev”, să participe la concursul de desene, lansat cu scopul promovării, prin artă, a culturii de securitate și al dezvoltării empatiei față de problemele refugiaților în rândul tinerilor.

În timpul lecției, copii au aflat de la Tatiana Bedros, coordonatoare superioară a proiectului CoE „Consolidarea protecției drepturilor omului ale refugiaților și migranților din Republica Moldova”, și Aurelia Bagrin, consiliera juridică a Centrului de Drept al Avocaților (CDA), despre suportul Consiliului Europei acordat țării noastre pentru a răspunde nevoilor refugiaților și despre acțiunile nemijlocite ale CDA în asigurarea accesului lor la serviciile juridice și informaționale. În discuții cu elevii a fost accentuată importanța solidarității cu persoanele refugiate, a respectări drepturilor lor, precum și necesitatea desfășurării unor activități de coeziune socială care i-ar ajuta să se integreze în comunitățile locale.

Concursul republican de arte plastice „Casa mea e și casa ta: împreună în siguranță” se desfășoară în baza Acordului de colaborare semnat de Institutul Național al Justiției și Școala de arte plastice „Alexei Șciusev”. Partenerii ediției din acest an sunt proiectul Consiliului Europei „Consolidarea protecției drepturilor omului ale refugiaților și migranților din Republica Moldova”, Centrul de Drept al Avocaților și Institutul Național de Informații și Securitate „Bogdan, Întemeietorul Moldovei”.