E-curs „Soluționarea litigiilor electorale”. Primul modul dedicat jurisprudenței CtEDO a fost lansat

28. 11. 2022

Vineri, 25 noiembrie 2022, a fost lansat primul modul dedicat jurisprudenței CtEDO al cursului electronic „Soluționarea litigiilor electorale”. Modulul a fost elaborat în cadrul Proiectului Consiliului Europei „Îmbunătățirea practicii electorale în Republica Moldova, faza II” în cooperare cu Institutul Național al Justiției, Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova și Centrul pentru Instruire Continuă în Domeniul Electoral.

În deschiderea evenimentului, care a întrunit judecători, asistenți judiciari, avocați și funcționari electorali, au luat cuvântul Ecaterina Popa, Directoare interimară a INJ, Angelica Caraman, Președintă a CEC, William Massolin, Șef al Oficiului CoE la Chișinău, și Doina Bordeianu, Directoare a CICDE. Vorbitorii au reiterat cooperarea eficientă între instituții prin intermediul formărilor judiciare în materie electorală, precum și importanța cursului ca un instrument util în activitatea lor profesională atât judecătorilor, cât și funcționarilor electorali. De asemenea, au asigurat participanții că vor fi redactate și alte module în funcție de modificările legislative naționale în domeniul electoral.

În cadrul lansării, consultanții Consiliului Europei care au elaborat cursul – Eirini-Maria Gounari, Dmytro Tretyakov, jurist al registrului CtEDO de la CoE, Vadim Vieru și Mihaela Duca-Anghelici de la Asociația Promo-Lex, Tatiana Ciaglic, șefă a Centrului de Informații Juridice al INJ, și Vasile Diavor, consultant IT al CoE, au prezentat subiecte ce țin de jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului în soluționarea litigiilor electorale, obiectivele și structura modulului, precum și aspecte tehnice ce țin de parcurgerea sesiunilor de formare.

Cursul „Soluționarea litigiilor electorale. Modulul CtEDO”, cu durata de 20 de ore, va fi activ în perioada 30 noiembrie 2022 – 6 ianuarie 2023, pe platforma ILIAS a Institutului Național al Justiției. Modulul oferă o descriere amplă, prin prisma jurisprudenței CtEDO, a principiilor de interpretare a dreptului la alegeri libere (Articolul 3 Protocolul nr. 1), a situațiilor în care Articolul 3 din Protocolul nr. 1 nu se aplică și a restricțiilor dreptului de a alege și de a candida în alegeri. Totodată, participanții se vor familiariza cu jurisprudența relevantă în care alte drepturi ale Convenției pot fi afectate în timpul campaniilor electorale, precum și cu cauzele Republicii Moldova la CtEDO.