Întrevedere privind implementarea primelor acțiuni în cadrul Proiectului JARA

13. 09. 2023

Reprezentanții Institutului Național al Justiției, Ecaterina Popa, Directoare interimară, Cezara-Elena Polisca, șefă a Secției didactico-metodică și formare formatori, și Ion Bocan, șef al Secției instruire continuă, s-au întâlnit marți, 12 septembrie 2023, cu expertul în educație juridică din Statele Unite ale Americii, Charles Ericksen, și cu șeful-adjunct pe implementare din cadrul Proiectului JARA, Radu Foltea. Charles Ericksen este și unul dintre fondatorii Organizației Internaționale de Formare Judiciară (IOJT) al cărei membru cu drepturi depline este Institutul Național al Justiției.

Discuțiile au vizat subiecte esențiale privind legătura incontestabilă dintre anticorupție și etica profesioniștilor din sectorul juridic. S-a subliniat importanța pregătirii, pe acest palier, a viitorilor judecători și procurori, a judecătorilor și a procurorilor aflați în exercițiul funcției, precum și a formatorilor INJ. În acest context, a fost abordată oportunitatea includerii în planurile de formare inițială și de formare continuă a activităților de instruire privind evaluarea riscurilor corupției. De asemenea, s-a vorbit despre desfășurarea, în următoarele zile, a cursului facilitat de Charles Ericksen – „Evaluarea riscurilor corupției”, la care vor participa și formatorii Institutului Național al Justiției.

Menționăm că Proiectul de reformă a justiției și combatere a corupției (JARA) a fost lansat în iulie 2023, la Institutul Național al Justiției, și sprijină, prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), eforturile Guvernului Republicii Moldova de a implementa și de a promova angajamentele sale de combatere a corupției. Printre obiectivele proiectului se numără instruirea, la INJ, a judecătorilor și a personalului instanțelor cu privire la subiecte specializate în domeniul financiar (criptomonede, portmoneu financiar, achiziții publice etc.).