Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Franceze în Republica Moldova a susținut o lecție publică la INJ

15. 02. 2024

Miercuri, 14 februarie 2024, la Institutul Național al Justiției a avut loc lecția publică cu tema „Construcția europeană”, susținută în fața viitorilor judecători și procurori de către Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Franceze în Republica Moldova, E.S. Graham Paul. Evenimentul a reprezentat o oportunitate pentru audienții INJ de a înțelege mai bine procesul de construcție europeană și a rolului pe care fiecare țară îl are în acest context.

E.S. Graham Paul a împărtășit cunoștințele și experiența sa vastă, oferind o perspectivă amplă și cuprinzătoare asupra evoluției și consolidării Uniunii Europene. În discursul său, Excelența Sa a subliniat importanța colaborării și a solidarității între statele membre UE și a evidențiat sprijinul acordat de statul francez în procesul de aderare a țării noastre la proiectul european comun.

În cadrul evenimentului a fost inițiat și un dialog constructiv, fiind abordate numeroase chestiuni și probleme actuale, precum angajamentul european față de extinderea UE și capacitatea de a prelua noi membri, inclusiv Republica Moldova; rolul audienților INJ, ca agenți ai schimbării sistemului de justiție în spiritul valorilor europene; supremația dreptului comunitar asupra dreptului intern; viabilitatea dezideratului integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană până în anul 2030 etc.

Lecția publică a fost precedată de discuții bilaterale între Excelența Sa, Graham Paul, și Directoarea interimară a INJ, Ecaterina Popa. Convorbirile au evidențiat aspecte legate de cooperarea dintre Ambasada Republicii Franceze în Republica Moldova, inclusiv Serviciul magistratului de legătură francez cu competențe pentru România, Republica Moldova și Bulgaria, și Institutul Național al Justiției pe domeniul formării juridice și al promovării standardelor europene în rândul beneficiarilor INJ.