Audienții INJ participă la școala de primăvară în domeniul drepturilor omului, ediția a II-a

14. 03. 2019

În perioada 14-15 martie 2019, audienții INJ, candidați la funcții de judecători și de procurori, participă la școala de primăvară cu genericul „Drepturile omului și libertățile fundamentale garantate de Convenția Europeană a Drepturilor Omului – remedii/premise pentru consolidarea procesului de motivare a hotărârilor judecătorești naționale”. Activitatea de instruire în domeniul drepturilor omului este la cea de a doua ediție, desfășurată conform Planului Institutului Național al Justiției de formare inițială a candidaților la funcții de judecător și de procuror.

Evenimentul are loc la Vadul lui Vodă, fiind deschis, prin mesaje de salut și introducere generală în tematica programului de instruire, de Directorul Institutului Național al Justiției, Diana Scobioală, și experții Uniunii Europene - Katya Dormisheva și Kerry Lamberg.

Timp de două zile, candidații la funcția de judecător și de procuror vor fi inițiați în domeniul protecției drepturilor omului de către formatorii INJ: Diana Scobioală, doctor habilitat în drept, Director al INJ, Boris Talpă, șeful Centrului de Informații Juridice, judecător detașat, Dumitru Obadă, consilierul Directorului INJ, procuror detașat, Alexandra Nica, șefa Direcției instruire și cercetare, Olga Dorul, doctor în drept, Valentin Roșca, doctor în drept, și Ion Chirtoacă, judecător detașat. În calitate de invitat al școlii de primăvară este Mihai Poalelungi, doctor habilitat în drept, conferenţiar universitar, Președinte al Curții Constituționale, ex-judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Audienții vor avea parte de sesiuni tematice la nivel avansat al CEDO: cereri interstatale în lumina jurisprudenței CtEDO, dreptul la respectarea vieții private în contextul activității speciale de investigație, protecția drepturilor omului în condițiile conflictelor armate, provocarea organizată pe terenul CEDO, protecția drepturilor omului în mediul online etc.

În rezultatul activităţilor de formare interactive, participanţii la şcoala de primăvară, divizați în șapte grupuri și ghidați de câte un tutore, vor întocmi și prezenta hotărâri judecătorești pe baza unor spețe cu trimitere directă la jurisprudenţa relevantă a Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Școala de primăvară este organizată în cadrul Proiectului Uniunii Europene „Suport pentru prevenirea și combaterea eficientă a corupției în sectorul justiției din Moldova”.