Audienții Institutului Național al Justiției au obținut locul III la concursul european THEMIS

20. 05. 2024

Audienții Institutului Național al Justiției (INJ) au reprezentat Republica Moldova la concursul școlilor de magistratură THEMIS organizat de Rețeaua Europeană de Formare Judiciară (EJTN), în perioada 14-17 mai 2024, la Budapesta, Ungaria. Echipa INJ a obținut locul III la prestigioasa competiție adresată viitorilor judecători și procurori, concurând cu exponenți ai instituțiilor de formare judiciară din Croația, Cehia, Franța, Germania, Grecia, Polonia, Portugalia și Ungaria.

Candidații la funcția de procuror – Serghei Nazarenco, Andrei Dubceac și Cristian Gurin, sub îndrumarea tutorelui Olga Ionaș, procuror delegat în Secția asistență juridică și cooperare internațională de la Procuratura Generală, au participat la Semifinala A: Uniunea Europeană și dreptul procesual penal. În contextul intrării în vigoare, la 17 februarie 2024, la nivel european, a Regulamentului Serviciilor Digitale, care impune standarde stricte pentru protecția copiilor în mediul online, audienții INJ au decis să elaboreze, în limba engleză, un referat cu genericul Everything starts with simple „Hi” (Totul începe cu un salut). În lucrarea lor, viitorii procurori au tratat diverse aspecte problematice și soluții corespunzătoare privind combaterea abuzului sexual online asupra copiilor.

În cadrul competiției, timp de 30 de minute, audienții Institutului Național al Justiției au prezentat subiectul ales, după care a urmat o sesiune de dezbateri atât cu membrii juriului, cât și cu membrii altei echipe alese aleatoriu. Prestația lor a fost apreciată de un juriu internațional care a evaluat calitatea, originalitatea, gândirea critică și perspectiva soluțiilor ipotetice, referirea la jurisprudența relevantă, precum și abilitățile de comunicare și consecvența expunerii.

Institutul Național al Justiției a participat și la edițiile anterioare ale concursului european THEMIS. În anul 2023, reprezentanților INJ le-au fost decernate Premiul special al juriului „Luptători pentru integritate judiciară în Moldova” și „Premiul de onoare al publicului”.    

Participarea echipei Institutului Național al Justiției din Republica Moldova la concursul THEMIS din acest an a fost posibilă datorită sprijinului financiar al Proiectului de reformă a justiției și combatere a corupției (JARA), prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Concursul european THEMIS se desfășoară anual și abordează subiecte relevante pentru evoluția și adaptarea sistemelor judiciare la schimbările sociale și legislative din Europa. Având drept scop promovarea schimbului de cunoștințe și experiențe în domeniul juridic între profesioniștii din sistemul de justiție din diverse țări europene, evenimentul este un prilej pentru tinerii juriști să își testeze abilitățile într-un mediu competitiv și să își îmbunătățească cunoștințele în diverse domenii ale dreptului.