Audierea în condiții speciale a copilului victimă/mator al infracțiunilor

05. 05. 2016
Audierea în condiții speciale a copiilor care ajung victime ale infracțiunilor – în special ale infracțiunilor săvârșite cu violență sau ale celor sexuale – are un impact pozitiv asupra procesului de investigație. Pentru protejarea drepturilor și pentru evitarea unei experiențe traumatizante a minorului, este foarte importantă abordarea tuturor aspectelor privind cunoașterea copilului, a etapelor de dezvoltare psihologică a acestuia, precum și implementarea unor bune practici în materia audierii copilului victimă a unei infracțiuni. În vederea realizării acestor obiective, Institutul Național al Justiției, în parteneriat cu Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), desfășoară, pe 5 și 6 mai, un curs de formare continuă cu genericul „Audierea în condiții speciale a copilului victimă/mator al infracțiunilor”.
 
Participanții – judecători și procurori – sunt instruiți de formatorii Tatiana Buianina, psiholog intervievator și Natalia Bayram, avocat, ambele de la Centrul Internațional „La Strada”, Mariana Gornea, adjunct al procurorului-şef al Secţiei minori şi drepturile omului de la Procuratura Generală, și Raisa Botezatu, judecător în demisie.
 
Subiectele discutate în cadrul trainingului vizează practici internaționale și jurisprudența CtEDO în domeniul audierii copiilor, cadrul legal național și procedurile speciale de audiere a copiilor victime/martori ai infracțiunilor, profilul victimei/martor al abuzului/exploatării sexuale și factorii de risc la asigurarea acurateței mărturiei copilului abuzat/exploatat sexual, noile tendințe de exploatare a minorilor cu utilizarea tehnologiilor informaționale, măsuri speciale de protecție a victimelor copii etc.
 
Programul de instruire se înscrie în Planul de acțiuni pentru implementarea Observațiilor finale ale Comitetului pentru drepturile economice, sociale și culturale, Măsurile suplimentare la Programul național de implementare a Planului de acțiuni R. Moldova – Uniunea Europeană în domeniul liberalizării regimului de vize și în Planul național de prevenire și combatere a traficului de ființe umane pentru anii 2014-2016.