A avut loc Conferința anuală a rețelei HELP

11. 07. 2023

Timp de două zile, pe 6 și 7 iulie 2023, s-a desfășurat Conferința anuală a Programului european privind educația în domeniul drepturilor omului pentru profesioniștii din domeniul juridic (HELP). Conferința a avut loc la Strasbourg și a fost organizată sub auspiciile Președinției Letone a Cabinetului de Miniștri ai Consiliului Europei.

Evenimentul a reunit reprezentanți ai școlilor de magistratură din statele membre ale Consiliului Europei pentru discuții despre modalitățile de îmbunătățire a rezultatelor formării în domeniul drepturilor omului, implementarea la nivel național a standardelor europene privind drepturile omului și eficientizarea cooperării între toți membrii și partenerii rețelei HELP. De asemenea, în cadrul conferinței a avut loc alegerea noilor membri ai Comitetului Consultativ al Programului HELP.

Din partea Institutului Național al Justiției, la eveniment au participat Ecaterina Popa, Directoare interimară, coordonatoare națională a Programului HELP în Republica Moldova, și Olga Marandici, șefa Secției relații internaționale.

În prezentarea sa, Ecaterina Popa a vorbit despre bunele practici și experiența instituției pe care  o conduce în derularea cursurilor electronice HELP. Totodată, dumneaei a remarcat faptul că instruirile la distanță, pilotate prin intermediul Programului HELP, sunt transpuse pe platforma ILIAS a INJ, fiind incluse, ca module separate, în planurile de formare inițială și continuă a beneficiarilor INJ. Directoarea interimară a INJ s-a referit și la necesitatea continuării consolidării echipei de tutori naționali, precum și la adaptarea la ordinea juridică internă a  cursurilor HELP relevante pentru situația curentă din Republica Moldova.

Menționăm că, din 2015 și până în prezent, Institutul Național al Justiției a livrat beneficiarilor săi 18 cursuri electronice HELP adaptate la legislația națională, la care au participat peste 3000 de reprezentanți ai sistemului de drept din Republica Moldova.