Formatorii INJ, beneficiari ai programului de mentorat al CoE privind accesul femeilor la justiție

23. 06. 2022

Un grup de formatori de la Institutul Național al Justiției au participat la programul de mentorat pentru profesioniștii din sectorul juridic în domeniul accesului femeilor la justiție. Cursul s-a desfășurat în perioada 21-23 iunie 2022, la Budapesta, Ungaria, și a întrunit reprezentanți ai sistemului de drept național din Armenia, Azerbaidjan, Georgia și Republica Moldova.

Programul a urmărit consolidarea competențelor practicienilor cu privire la Convenția de la Istanbul a Consiliului Europei și la standardele ce țin de egalitatea de gen, fortificând actul de formare în cadrul instituțiilor judiciare din țările Parteneriatului estic. Având o abordare diferită față de cea utilizată în predarea tradițională în sală, cursuri sau manuale, noua metodologie stabilește o legătură între teoriile privind accesul la justiție, cadrul internațional în materia drepturilor omului și activitatea zilnică a profesioniștilor, cu o atenție deosebită asupra domeniilor specifice în care sunt întâlnite frecvent dificultăți.

Sesiunile de instruire au fost livrate de experții Consiliului Europei, Zora Csalagovits și Elisabeth Duban, care au prezentat și „Ghidul pentru elaborarea unui program de mentorat privind accesul femeilor la justiție”, conceput pentru a spori învățarea continuă a practicienilor din sectorul justiției, în special a judecătorilor și a procurorilor. Utilizarea acestui instrument va permite persoanelor mentorate să se concentreze asupra a trei aspecte ale îmbunătățirii accesului femeilor la justiție: asocierea conceptelor abstracte cu munca lor de zi cu zi, referirea la dreptul internațional în cauzele interne, identificarea și reacționarea la stereotipurile de gen și prejudecățile de gen în practica juridică.

Programul de mentorat al Consiliului Europei pentru profesioniștii din domeniul juridic a fost organizat în cadrul proiectului regional al Parteneriatului pentru Buna Guvernare „Accesul femeilor la justiție – respectarea Convenției de la Istanbul și a altor standarde europene privind egalitatea de gen”.