Jurisprudența CtEDO și cea națională în domeniul prevenirii şi combaterii discriminării, rasismului şi intoleranţei

15. 03. 2016
Protecția împotriva discriminării constituie unul dintre drepturile fundamentale ale omului, iar legislația trebuie să ofere fundamentul pentru o reacție promptă și eficientă în combaterea și prevenirea fenomenului discriminării.
 
Apreciind importanța exemplelor altor ţări europene, care au o experienţă mai bogată în implementarea legislaţiei împotriva discriminării, Institutul Național al Justiției și Misiunea Norvegiană de Experți pentru promovarea Supremației Legii în Moldova (NORLAM) desfășoară pe 15 și 16 martie seminarul „Jurisprudenţa naţională şi CtEDO în domeniul prevenirii şi combaterii discriminării, rasismului şi intoleranţei. Codul de etică al judecătorului în plan naţional şi internaţional”.
 
Cursul de instruire este conceput pentru a spori cunoștințele judecătorilor moldoveni în domeniul discriminării pe diverse criterii, a analiza jurisprudența națională și a Curții Europene a Drepturilor Omului în acest domeniu, a discuta sub aspect comparat codurile de conduită, procedurile disciplinare și unele sancțiuni împotriva judecătorilor norvegieni, standardele de etică pentru judecătorii din Republica Moldova etc.
 
Participanții la training sunt instruiți de experții străini Jogeir Nogva, procuror, Șef al Misiunii NORLAM în R. Moldova, Elizabeth Baumann, Tron Gundersen, fost expert NORLAM, ambii judecători norvegieni, Ksenija Nilsen, avocat norvegian, și de formatorii naționali Sorina Macrinici de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Olga Bulmaga, șefa Direcției Politici Nediscriminare din cadrul Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, Liliana Catan, judecător la Curtea Supremă de Justiție.
 
Evenimentul se înscrie în Planul de acțiuni pentru implementarea Strategiei de reformă a sectorului justiției pe anii 2011-2016.