La INJ au început examenele de absolvire

21. 03. 2016
Azi, 21 martie, la Institutul Naţional al Justiţiei au început examenele de absolvire a cursurilor de formare inițială a candidaţilor la funcţii de judecător şi de procuror care au studiat timp de 18 luni, începând cu 2014.
 
Conform Hotărârii Consiliului INJ, membri ai Comisiei pentru examenele de absolvire a cursurilor de formare iniţială de către candidaţii la funcţia de judecător sunt: preşedinte – Gheorghe Avornic, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), membri – Alexandru Gheorghieș, președinte al Curții de Apel Bălți, Petru Morarujudecător la Curtea Supremă de Justiție, Artur Airapetean, doctor în drept, conferențiar, formator INJ, Alexandru Cladco, procuror, şef al Secţiei analiză şi implementare CEDO din cadrul Procuraturii Generale, secretar – Dina Alistar, consultant în Secția formare continuă, Direcția instruire și cercetare a INJ.
 
Din Comisia pentru examenele de absolvire a cursurilor de formare iniţială de către candidaţii la funcţia de procuror fac parte: preşedinte – Eduard Harunjen, Procuror General interimar, membri – Sergiu Vasiliu, procuror, şef-adjunct al Secţiei judiciar-penale din cadrul Direcției judiciare a Procuraturii Generale, Ruslan Toma, procuror, șef-adjunct interimar al Secției conducere a urmăririi penale în organele centrale ale MAI și SV din cadrul Direcției de exercitare și conducere a urmăririi penale a Procuraturii Generale, Vera Toma, judecător detașat al Curții de Apel Bălți, membru al CSM, Adriana Eșanu, doctor în drept, conferențiar universitar, formator INJ, secretar – Natalia Visternicean, consultant în Secţia instruire iniţială, Direcţia instruire şi cercetare a INJ.
 
Azi și mâine, audienții susțin proba scrisă, care constă din întocmirea de acte procedurale în baza unor dosare reale. Candidaţii la funcţia de judecător întocmesc sentinţa într-o cauză penală şi hotărârea într-o cauză civilă, iar candidaţii la funcţia de procuror – rechizitoriul şi cererea de chemare în judecată în baza unor cauze concrete.
 
Pe 28 martie se va desfășura proba verbală în care audienții vor susține examen la disciplinele specializate.
 
Contestațiile privind rezultatele la proba scrisă pot fi depuse spre examinare în perioada 22-24 martie curent, iar cele de la proba verbală – între 28 și 30 martie curent.
 
La 31 martie va avea loc ceremonia oficială de înmânare a atestatelor de absolvire a Institutului Naţional al Justiţiei celor 40 de audienţi – candidați la funcții de judecător și de procuror.