La INJ a fost lansat un nou curs HELP privind garanțiile procedurale în procesul penal și drepturile victimelor

02. 02. 2022

52 de beneficiari ai Institutului Național al Justiției – judecători, procurori și avocați care acordă asistență juridică garantată de stat – s-au înregistrat la un nou curs HELP „Garanțiile procedurale în procesul penal și drepturile victimelor”. Lansarea acestuia a avut loc marți, 1 februarie 2022, în format online, fiind al 15-lea curs HELP pilotat de Institutul Național al Justiției și ajustat la ordinea juridică internă.

La eveniment au vorbit William Massolin, Șeful Oficiului Consiliului Europei în Chișinău, E.S. Steven Fisher, Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Republica Moldova, Ecaterina Popa, Directoare interimară a Institutului Național al Justiției, și Ana Medarska-Lazova, șefa adjuncta a Unității HELP a Consiliului Europei, care și-au exprimat convingerea că asemenea activități vor avea un impact relevant în eficientizarea sistemului de drept național.

Douglas Maxwell, manager de proiect CoE, și Janeta Hanganu, jurist superior, Grefa Curții Europene a Drepturilor Omului, au adus la cunoștința cursanților obiectivele Programului european pentru formarea juriștilor în domeniul drepturilor omului (HELP) și jurisprudența CtEDO în cauzele versus Republica Moldova privind articolul 6 din Convenția Europeană.

În cadrul lansării, tutorii naționali HELP, formatori INJ, Oleg Rotari, Agent Guvernamental la CtEDO, și Tatiana Ciaglic, șefa Secției e-Instruire, INJ, s-au referit la aspectele practice privind parcurgerea cursului, adaptarea națională a acestuia, metodele și criteriile de evaluare etc.

Cursul HELP „Garanțiile procedurale în procesul penal și drepturile victimelor” este alcătuit din șase module care integrează atât drepturile procedurale fundamentale ale persoanelor acuzate, cât și drepturile victimelor infracțiunii, în special, accesul lor la justiție. Programul de instruire la distanță, activ în perioada 1 februarie-1 aprilie 2022, include prezentări, teste de evaluare a cunoștințelor, scenarii și exerciții de reflecție.

Evenimentul de lansare a fost organizat în cadrul proiectului „Implementarea CEDO în statele Parteneriatului Estic, prin intermediul HELP”, finanțat de Guvernul Regatului Unit și realizat de Consiliul Europei.