Managementul în procuratură

12. 04. 2016

În perioada februarie-aprilie 2016, la Institutul Național al Justiției au avut loc șase seminare-cascadă, fiecare de două zile, în domeniul managementului eficient în procuratură. În cadrul lor au fost instruiți 77 de procurori cu funcții de conducere în procuraturile Republicii Moldova.

Grupul de formatori a fost compus din 13 procurori-șefi: Mircea Roșioru, procuror-șef al Direcției judiciare a Procuraturii Generale (PG), președinte al Consiliului Superior al Procurorilor, Viorel Morari, procuror-șef al Secţiei conducere a urmăririi penale în organele centrale ale MAI şi SV din cadrul PG, Eduard Bulat, procuror-șef al Secției prevenirea și combaterea traficului de ființe umane, PG, Carolina Vidrașcu, procuror pentru misiuni speciale, PG, Ruslan Popov, procuror-șef al Procuraturii sectorului Ciocana din municipiul Chișinău, Marcel Dimitras, procuror-șef al Secției judiciar-civile și contencios administrativ, PG, Sergiu Russu, procuror-șef al raionului Dubăsari, Mariana Gornea, adjunct al procurorului-şef al Secţiei minori şi drepturile omului, PG, Veaceslav Soltan, procuror-șef al Secţiei tehnologii informaționale şi investigații ale infracţiunilor în domeniul informaticii, PG, Ion Oboroceanu, procuror-șef al raionului Căușeni, Vladislav Guțan, adjunct al procurorului-şef al Secţiei control al urmăririi penale, PG, Andrei Rosca, procuror-șef al raionului Rezina, și Adrian Bordianu, procuror-șef interimar al raionului Sângerei. În prealabil, aceștia au beneficiat de un program de formare formatori care s-a desfășurat în lunile octombrie-noiembrie 2015. Cursul a avut ca scop pregătirea formatorilor naționali prin prisma bunelor practici ale experților din Canada, Lituania și SUA. În cadrul trainingurilor participanții și-au dezvoltat abilități și competențe necesare pentru ca ulterior, divizați în patru echipe, să ofere instruiri în domeniul managementului eficient altor procurori cu funcții de conducere.

Astfel, pe parcursul seminarelor de dezvoltare profesională, formatorii naționali au abordat mai multe subiecte ce țin de principiile generale ale managementului, metodele de soluționare a conflictelor, fortificarea echipei, implementarea programelor de mentorat și a diferitelor stiluri de liderism, ce este managementul schimbării, comunicarea eficientă, aspecte privind etica și conduita procurorilor etc.

Formatorii au utilizat mai multe metode interactive de instruire, inclusiv studii de caz, jocuri de rol, lucrul în grup și sesiuni de brainstorm.

Seminarele au fost organizate de Institutul Național al Justiției și Procuratura Generală, în parteneriat cu ABAROLI Moldova și Oficiul Consiliului Europei la Chișinău, fiind parte a Planului de acțiuni pentru implementarea Strategiei de reformă a sectorului justiției pentru anii 2011-2016.