Masă rotundă: discuții privind aplicarea arestului preventiv și a alternativelor acestuia

16. 11. 2018

„Considerațiuni, schimb de experiență și practici în domeniul arestului preventiv și al alternativelor acestuia” a fost genericul mesei rotunde care s-a desfășurat joi, 15 noiembrie 2018, în incinta Curții Supreme de Justiție.

Organizat de Institutul Național al Justiției și Ambasada Statelor Unite în Republica Moldova, evenimentul a urmărit împărtășirea bunelor practici și a experienței în domeniul aplicării arestului preventiv și a măsurilor alternative acestuia.

Participanții au fost salutați de către Ion Druță, președintele Curții Supreme de Justiție, Kevin Lanigan, consilier superior în sectorul justiției din cadrul Ambasadei SUA în Republica Moldova, și Alexandra Nica, șefa Direcției instruire și cercetare de la Institutul Național al Justiției.

Întrunirea a servit drept o platformă de comunicare pentru reprezentanții sistemului de drept din Republica Moldova: judecătorii și asistenții Curții Supreme de Justiție și judecătorii federali americani Dan Aaron Polster, judecător în districtul de nord al statului Ohio, și Eduardo Robreno, judecător superior în districtul de est al statului Pensilvania.

Un alt subiect abordat în cadrul mesei rotunde a vizat motivarea hotărârilor judecătorești în Republica Moldova. Holger Hembach, expert al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, a prezentat câteva concluzii și recomandări care au fost incluse în Raportul „Motivarea hotărârilor judecătorești și elaborarea/întocmirea hotărârilor judecătorești în Republica Moldova”.

Menționăm că judecătorii federali americani sunt pentru a doua oară în Republica Moldova, cu scopul de a susține instruiri și de a împărtăși experiența americană privind diverse aspecte de procedură legală.