Noi abordări de formare în domeniul proprietății intelectuale, discutate la INJ cu delegația Departamentului Comerț al SUA

23. 06. 2022

Identificarea domeniilor prioritare care vor contribui la dezvoltarea multilaterală a Republicii Moldova, inclusiv din perspectiva implementării unor activități în domeniul protecției proprietății intelectuale cu accent pe rolul instanțelor de judecată în acest proces, a fost scopul întrevederii delegației Departamentului Comerț al SUA (Programul de Dezvoltare a Dreptului Comercial (CLDP)) și a Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI) cu reprezentanții Institutului Național al Justiției. Evenimentul a avut loc miercuri, 22 iunie 2022, în incinta Institutului.

Din delegația americană au făcut parte Drew Roberts, consilier juridic, Shaya Tavaf, consilier juridic, și Dane Steeves, specialist programe, asistați de Iurie Tabuncic, asistent economic de la Ambasada SUA în Republica Moldova, și Otilia Bologan-Vieru, specialist programe juridice USAID. Din partea Institutului Național al Justiției, la ședință au participat Ecaterina Popa, Directoare interimară, și Marina Leu, șefă interimară a Secției instruire continuă. precum și reprezentanții AGEPI – partenerul instituțional al INJ pe segmentul dat: Andrei Moisei, formator INJ, consultant principal în Secția comunicare și instruire, și Victoria Pleșca, șefă adjunctă a Direcției comunicare și relații internaționale.

La întrevedere au fost puse în discuție teme de interes comun ce țin de asigurarea unor instruiri de calitate și schimburi de experiență pe dimensiunea proprietății intelectuale, precum și necesitatea organizării activităților de formare profesională și formare formatori, a desfășurării școlilor tematice și a vizitelor de studii pentru a continua traiectoria ascendentă în domeniul respectării drepturilor de proprietate intelectuală.

Programul CLDP este o diviziune a Departamentului de Comerț al SUA, care oferă asistență tehnică interguvernamentală, prin implicarea legislatorilor cu experiență, a judecătorilor, a factorilor de decizie, a liderilor în afaceri și a juriștilor, atât din sectorul public, cât și din cel privat.