Picturile concursului „Justiție – eu te văd așa” au ajuns la Strasbourg

14. 09. 2017

Astăzi, 14 septembrie, la sediul Curții Europene a Drepturilor Omului din Strasbourg va avea loc inaugurarea expoziției „Justiție – eu te văd așa”, dedicată aniversării a XX-ea de la ratificarea de către Republica Moldova a Convenției pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

Expoziția, organizată de Institutul Național al Justiției și Reprezentanța Permanentă a Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei, dezvăluie o serie de compoziții artistice realizate de copii cu vârsta cuprinsă între 11 și 17 ani din întreaga republică, și reflectă justiția văzută de ei, cum și-o închipuie sau cum cred ei ca aceasta ar trebui să fie.

Lucrările prezentate la vernisajul de la Strasbourg au fost create în cadrul concursului republican de arte plastice „Justiție – eu te văd așa”- competiție organizată de Institutul Național al Justiției în parteneriat cu Școala de arte plastice „A. Șciusev”, în perioada 27 ianuarie – 31 mai 2017. Menirea acțiunii a fost de a informa elevii despre rolul și importanța justiției în societate, de a promova cultura și valorile estetice, precum și de a susține interesul copiilor la autoexprimare prin intermediul artelor plastice.organizat de Institutul Național al Justiției în parteneriat cu Școala de arte plastice „A. Șciusev”, în perioada 27 ianuarie – 31 mai 2017. 

Evaluarea creațiilor şi alegerea câștigătorilor au fost determinate de către un juriu format din reprezentanți ai Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, ai Liceului academic de arte plastice „Igor Plămădeală”, ai Școlii de arte plastice pentru copii „Alexei Șciusev” şi ai Institutului Naţional al Justiţiei. Criteriile de care au ținut cont jurații au fost: realizarea lucrării conform genericului concursului, originalitatea ideii, creativitate și aplicarea tehnicilor artistice.

Pe 1 iunie, de Ziua Internațională a Copilului, la Institutul Național al Justiției au fost înmânate premiile celor mai creativi și talentați copii din Republica Moldova, juriul desemnând câștigătorii pentru două categorii de vârstă: 11-14 ani și 15-17 ani. În semn de apreciere a aptitudinilor creatoare din cadrul expoziției-concurs, au fost acordate diplome de merit și altor 13 concurenți. Organizatorii au oferit și un premiu special - „Simpatia publicului INJ”, iar un alt premiu special l-a oferit revista NOI.