Scrierea și argumentarea juridică din perspectiva canadiană: lecție publică susținută de judecătorii Marc Richard și Martel D. Popescul

30. 05. 2024

Audienții Institutului Național al Justiției au participat, miercuri, 29 mai 2024, la lecția publică pe tema scrierii și argumentării juridice. Expertiza a fost împărtășită de judecătorii canadieni J.C. Marc Richard, Președinte al Curții Supreme din New Brunswick, și Martel D. Popescul, Președinte al Curții Regelui (King’s Bench) pentru Saskatchewan.

Înainte de eveniment, Directorul interimar al Institutului Național al Justiției, Adrian Cerbu, a purtat discuții cu magistrații canadieni despre importanța schimbului de experiențe între sisteme judiciare diferite, care pot contribui la formarea inițială a audienților INJ, precum și la îmbunătățirea practicilor judiciare.

În cadrul lecției publice, Marc Richard și Martel D. Popescul au subliniat necesitatea scrierii juridice clare și concise, o structurare logică și o exprimare precisă fiind esențiale pentru a comunica eficient deciziile juridice și pentru a evita interpretările greșite. De asemenea, candidații la funcțiile de judecător și de procuror au fost încurajați să dezvolte abilități de redactare care să asigure claritatea și coerența argumentelor lor juridice.

Întâlnirea cu judecătorii canadieni a avut un format interactiv, audienții având posibilitatea de a adresa întrebări și de a primi răspunsuri. Astfel, magistrații din Canada au detaliat diverse aspecte privind provocările întâmpinate la motivarea deciziilor judecătorești, sancționarea disciplinară din cauza neredactării hotărârii în termenii stabiliți, evoluția standardelor de scriere juridică în contextul dezvoltării inteligenței artificiale, modul în care are loc schimbarea precedentului în Canada etc.

Evenimentul a avut loc datorită Proiectului de Asistență Tehnică (TAP) Moldova-Canada, cu suportul Agenției  pentru Relații Judiciare (FJA) de pe lângă Departamentul de Justiție din Canada, și a servit drept un bun prilej pentru candidații la funcțiile de judecător și de procuror de a-și aprofunda cunoștințele necesare pentru cariera aleasă.