Un nou curs de formare iniţială a fost lansat la Institutul Național al Justiției

15. 10. 2018

Lansarea oficială a unui nou curs de formare iniţială a avut loc pe 15 octombrie 2018, la Institutul Național al Justiției. Noii audienţi își vor face studiile timp de 18 luni, după care vor avea dreptul să candideze  la funcţii de judecători sau procuror.

La festivitatea de lansare au participat Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Franței în Republica Moldova, E.S. Pascal Le Deunff, reprezentanți ai instituțiilor din sistemul de drept, formatori, parteneri de dezvoltare ai Institutului Național al Justiției, precum și cei 35 de audienți care au susținut cu succes admiterea în acest an.

Evenimentul a fost deschis de către Diana Scobioală, Directorul INJ. „Bun venit la Institutul Național al Justiției – un spațiu în care aveți posibilitatea să vă formați ca judecător și procuror și să vă construiți parcursul profesional dorit. Urmează zile, săptămâni și luni de muncă asiduă, de formare a abilităților profesionale care să vă ajute în meseria aleasă. Însă niciun efort conjugat al formatorilor noștri și al echipei INJ nu se va solda cu succes fără implicarea voastră directă”, s-a adresat Diana Scobioală viitorilor judecători și procurori.

La ceremonie au luat cuvântul Mariana Pitic, Președintele Consiliului INJ, judecător al Curții Supreme de Justiție, Mircea Roșioru, Președintele Comisiei pentru examenele de admitere la INJ, Adjunctul Procurorului General, Angela Motuzoc, Președintele Consiliului Superior al Procurorilor, și Victor Micu, Președintele Consiliului Superior al Magistraturii. Ei s-au referit la specificul misiunii judecătorilor și procurorilor în sistemul de drept și i-au îndemnat pe audienți să învețe să devină buni profesioniști având ca repere corectitudinea, verticalitatea și demnitatea.

În aceeași zi, încadrați în cursul de formare inițială pentru perioada octombrie 2018–aprilie 2020, proaspeții audienți au făcut cunoștință cu programul de formare pe care îl vor urma la Institutul Național al Justiției.

De la înființarea sa și până în prezent, Institutul Național al Justiției a oferit sistemului de justiție zece promoții de absolvenți, dintre care 137 candidați la funcția de judecător și 222 – la funcția de procuror. La admiterea din acest an au participat 129 de concurenți: 53 de persoane s-au înscris în cursa pentru studii la funcția de judecător, iar 76 – pentru studii la funcția de procuror. În actuala sesiune de admitere la INJ, concurenții au susținut testul psihologic eliminatoriu, testul de specialitate (testul-grilă) și proba orală.