Un nou grup de profesioniști din sistemul de drept național va fi instruit în cadrul cursului HELP „Accesul femeilor la justiție”

18. 01. 2022

Judecători, procurori, șefi de secretariate, asistenți judiciari, precum și studenți/masteranzi ai Universității de Stat din Moldova și ai Universității de Studii Europene din Moldova au participat marți, 18 ianuarie 2022, la lansarea unei noi runde de instruire în cadrul cursului la distanță „Accesul femeilor la justiție”, elaborat de echipa Programului european al Consiliului Europei pentru formarea juriștilor în domeniul drepturilor omului (Programul HELP).

În mesajul său de salut, Directoarea interimară a INJ, Ecaterina Popa, a reiterat importanța cooperării Institutului Național al Justiției cu Programul HELP al Consiliului Europei, care asigură calitatea și continuitatea formării judiciare a profesioniștilor din sectorul justiției.

Despre valoarea evenimentului, despre Programul și Platforma HELP, precum și despre cursul propriu-zis au vorbit E.S. Steven Fisher, Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Republica Moldova, Eva Pastrana, Șefa Unității HELP, CoE, Ana Medarska-Lazova, Șefa adjunctă a Unității HELP, CoE, Douglas Maxwell, manager de proiect, CoE, și Anca Săndescu, ofițeră superioară de proiect, Direcția egalitate și gen, CoE.

Intervențiile tutorilor naționali ai Programului HELP – Ecaterina Popa și Tatiana Ciaglic – au fost concentrate în jurul modului și al etapelor de parcurgere a programului de instruire tradus în limba română și ajustat în conformitate cu ordinea juridică internă.

Cursul HELP „Accesul femeilor la justiție” oferă o imagine de ansamblu interactivă asupra standardelor internaționale și europene cu privire la drepturilor femeilor și egalitatea de gen, asupra jurisprudenței și bunelor practici în domeniu. Acesta va fi activ în perioada 18 ianuarie-18 martie 2022, iar cei care vor promova cursul vor primi certificate emise de HELP.