Vizită de studiu la instituțiile de drept din România

30. 09. 2022

Reprezentanții Institutului Național al Justiției au efectuat, în perioada 27-29 septembrie 2022, o vizită de studiu la București. Din delegație au făcut parte: Ecaterina Popa, Directoare interimară, membrii Consiliului INJ – Vitalie Stratan, judecător la Judecătoria Chișinău, și Ion Covalciuc, procuror-șef al municipiului Bălți, Tatiana Ciaglic, șefă interimară a Centrului de Informații Juridice din cadrul INJ, precum și Lilia Rusu, șefa Direcției analiză, monitorizare și evaluare a politicilor de la Ministerul Justiției.

Deplasarea delegaților INJ în România a urmărit împărtășirea bunelor practici și schimb de experiență sub forma mai multor întâlniri cu exponenți ai instanțelor, parchetelor și instituțiilor cu atribuții în cadrul sistemului judiciar.

Pe parcursul celor trei zile, reprezentanții INJ au avut oportunitatea de a merge la Institutul Național al Magistraturii (INM), Consiliul Superior al Magistraturii, Tribunalul București, Ministerul Justiției, Direcția Națională Anticorupție și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, unde au purtat discuții privind domeniile de interes comun. Temele de referință au vizat aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și rolul instituțiilor din domeniul justiției în acest proces, în particular organizarea activităților de formare a magistraților uniformizarea practicii judiciare, modul de accedere în funcție și desfășurarea examenelor de admitere la INM, aplicarea tehnologiilor informaționale pentru optimizarea interacțiunii cu justițiabilii etc.

Adnotăm că vizita de studiu a avut loc în cadrul proiectului „Consolidarea sistemului de justiție prin organizarea unor misiuni de transfer de expertiză adresate judecătorilor și procurorilor din Republica Moldova” implementat de Institutul Național al Magistraturii din România în cooperare cu Institutul Național al Justiției din Republica Moldova, cu sprijinul Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid), sub coordonarea Ministerului Afacerilor Externe din România. Direcțiile de cooperare ale proiectului se referă la implicarea judecătorilor și procurorilor din Republica Moldova în activitățile de dezvoltare profesională organizate de INM, vizite de studiu la instituțiile din cadrul sistemului judiciar român, precum și invitarea în calitate de experți a formatorilor INM la instruirile destinate magistraților moldoveni.