Vizita de studiu a delegației INJ la instituțiile de resort din Republica Turcia

03. 07. 2024

În perioada 24-27 iunie 2024, în contextul semnării Memorandumului de cooperare cu Academia de Justiție din Republica Turcia, reprezentanți ai Institutului Național al Justiției din Republica Moldova s-au aflat într-o vizită de studiu la Ankara. Din delegație au făcut parte Adrian Cerbu, Director interimar, Ghenadie Mîra, Președinte interimar al Curții de Apel Chișinău, membru al Consiliului INJ, Ecaterina Popa, șefă a Direcției instruire și cercetare, Olga Marandici, șefă a Secției relații internaționale, și Mihail Ivanov, procuror de legătură la Agenția UE pentru cooperare în justiție penală (Eurojust).

Programul vizitei a cuprins mai multe întâlniri cu oficiali de la diverse autorități publice și instituții de formare profesională, cum ar fi Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Judecătorilor și al Procurorilor, Curtea de Casație, Curtea Constituțională, Academia de Poliție și Academia de Jandarmerie.

În cadrul întrevederilor, care au fost facilitate de Academia de Justiție din Republica Turcia, părțile au discutat subiecte de interes comun ce țin de asemănările și deosebirile sistemelor de drept turcesc și moldovenesc, provocările și evoluțiile în sectorul justiției din ambele țări etc. De asemenea, fiecare întâlnire a oferit posibilitatea de a înțelege mai bine structura și funcționarea instituțiilor respective, fiind prezentate mecanismele prin care aceste entități își desfășoară activitatea.

Deplasarea delegației Institutului Național al Justiției la Ankara a fost posibilă datorită Proiectului USAID de reformă a justiției și combatere a corupției (JARA).