„Principii fundamentale ale drepturilor omului în domeniul biomedicinei”: un nou curs HELP lansat la INJ

12. 06. 2019

Miercuri, 12 iunie 2019, în incinta Institutului Național al Justiției, a avut loc lansarea cursului de instruire la distanță „Principii fundamentale ale drepturilor omului în domeniul biomedicinei”, la care au participat judecători, procurori, formatori INJ și medici.

În deschidere, Diana Scobioală, Director al Institutului Național al Justiției, a menționat că este al șaptelea curs elaborat pe platforma HELP și lansat în cooperare cu instituția pe care o conduce: „Totodată, acesta este unicul curs interdisciplinar la adaptarea căruia au contribuit atât reprezentanți ai profesiilor juridice, cât și ai celor medicale”.

În cadrul evenimentului Ana Medarska-Lazova, coordonatoare de proiect HELP, și Katrin Uerpmann, secretar adjunct al Comitetului pentru Bioetică al CoE, au vorbit despre structura cursului, standardele Consiliului Europei în domeniul transplantului de organe și țesuturi, studii de caz etc. Rodica Gramma, doctor în științe medicale, membru al Biroului Comitetului pentru Bioetică al CoE, a evidențiat problemele de bioetică identificate în Republica Moldova, în particular riscurile încălcării drepturilor omului în sănătate, și importanța conlucrării profesiilor juridice și medicale în soluționarea lor.

Conținutul cursului adaptat la exigențele legislației Republicii Moldova a fost prezentat de către tutorii naționali Diana Scobioală, doctor habilitat în drept, coordonator național al Programului HELP, și Olga Dorul, doctor în drept, formator INJ.

Programul de instruire electronică este destinat formării competențelor profesioniștilor din domeniul juridic în spiritul respectării drepturilor omului în domeniul biomedicinei și va fi activ în perioada 12 iunie – 1 august 2019. Alcătuit din opt module, cu o durata totală de 40 ore, acesta abordează mai multe teme, precum: confidențialitatea și protecția datelor referitoare la sănătate, procrearea și protecția embrionului, testarea genetică, transplantul de organe și țesuturi umane și altele. De asemenea, cursul vizează prevederile Convenției de la Oviedo și ale protocoalelor adiționale, jurisprudența relevantă a Curții Europene a Drepturilor Omului și recomandările Comitetului pentru Bioetică al Consiliului Europei.

Evenimentul a fost organizat de către Institutul Național al Justiției în cooperare cu Programul european pentru instruirea juriștilor în domeniul drepturilor omului și Departamentul de Bioetică al Consiliului Europei.